Verf verwijderen: 10 tips

Verf verwijderen: 10 tips

Het kan best een vervelende klus zijn om verf te verwijderen. Daarom hebben we 10 tips op een rij gezet om verf gemakkelijk te verwijderen.

Verf verwijderen van metaal

Voor het verwijderen van verf op metaal is de oplossing simpel. Gebruik verfafbijt en laat dat goed inwerken. Het verhitten van het metaal met een verfbrander is geen aanrader. Voor je het weet is het metaal gloeiend heet en verbrand je je handen. Bovendien werkt het minder goed dan afbijt. Ga je aluminium lakken? Wees dan voorzichtig met afbijt, want het kan het zachte aluminium beschadigen.

Verf verwijderen van hout

Verf op hout is het meest voorkomend. Je hebt meerdere opties om het hout weer verf-vrij te maken.

Afbijt

Met afbijt en een verfschraper kan je vrij gemakkelijk verf van hout verwijderen. Koop voordat je gaat beginnen genoeg afbijt en een verfschraper, zodat je in 1 keer door kunt. Een plamuurmes kan ook gebruikt worden voor kleine stukjes, maar er zijn verfschrapers voor een reden. Je bespaart er erg veel tijd mee!

Verfafbrander

Een verfbrander, verfafbrander, heteluchtpistool of verfföhn is een relatief makkelijke maar desondanks arbeidsintensieve manier om verf te verwijderen.

Schuren

Wil je verf verwijderen van een groot oppervlak? Dan is schuren vaak de snelste manier. Gebruik niet je kleine schuurapparaat, maar ga voor een bandschuurmachine als je grote stappen wilt maken. Je kunt beginnen met een grove korrel en daarna overstappen op een fijne korrel om het oppervlak mooi glad te maken.

Verf van baksteen muur verwijderen

Om de oude verflaag van je muur te verwijderen gebruik je het best afbijt. Hiermee kan je zelfs een industriële look creëren waarbij de bakstenen zichtbaar zijn.

Een loft met verf op de bakstenen muur

Opgedroogde verf verwijderen

Ben je lekker aan het verven, maar heb je helaas toch verf gemorst op bijvoorbeeld je vloer? Gebruik spiritus of alcohol om heel voorzichtig de opgedroogde verf te verwijderen. Pak dit rustig aan en probeer eerst met een scherp mesje zoveel mogelijk verf te verwijderen. Hoe meer je zo kunt weghalen hoe beter, want je maakt al snel een doffe plek waar je niet makkelijk meer vanaf komt.

Verf verwijderen van glas

Glas is erg hard, maar kan krassen. Let daarom op met mesjes. Als de verf nog nat is kan je een doek met wat terpentine gebruiken.

Is de verf al opgedroogd? In dat geval kan je het best een doek met terpentine gebruiken die je om een plamuurmes wikkelt. Je kunt hierdoor wat meer druk zetten zonder krassen te maken.

Verf verwijderen met soda

Soda gebruiken om verf te verwijderen is een echt huis-tuin-en-keuken-middel. Soms werkt het, maar we raden liever aan om gelijk voor een "echte" oplossing te gaan. Heb je niets anders in huis dan kan het de moeite waard zijn om eens te proberen!

Verf verwijderen van tegels

Tijdens het schilderen verf gemorst op een tegel? Ga dan niet gelijk vegen, want je veegt de verf dan in de tegel en daarmee krijg je een flinke vlek.

Wacht tot de verf opgedroogd is en verwijder dan de verf met een mesje of verfschraper. Je kunt de laatste resten met een doek met terpentine verwijderen.

Verf op waterbasis verwijderen

Ben je buiten aan het schilderen en komt er per ongeluk verf op een betonnen buitentegel? Dan kan je verf op waterbasis makkelijk verwijderen door dit weg te spoelen met een hogedrukspuit of zelfs een tuinslang.