Tegelverf kopen? Lees ons stappenplan voor je begint met tegels verven!

 

Tegelverf kopen? Lees ons stappenplan voor je begint met tegels verven!

We weten allemaal hoe belangrijk het is om onze huizen te onderhouden en ze er goed te laten uitzien. De muren verven, de tuin opruimen en alle andere kleine details die aandacht vragen kunnen een tijdrovende bezigheid zijn. Maar als we dingen als de tegels in onze badkamers, douche of keuken verwaarlozen beginnen ze er na een paar maanden gebruik al vuil en groezelig uit te zien.

Er is geen betere manier om je huis weer als nieuw te laten aanvoelen dan door deze kleine details onder handen te nemen! Je hoeft zelf geen uren te besteden aan het verven van je tegels - er zijn tegenwoordig tal van goede opties voor tegelverf op de markt, zodat je dit klusje snel en pijnloos kunt klaren met minimale inspanning.

Wat is tegelverf?

Tegelverf is een soort coating die komt in de vorm van een 'verf' of 'vernis'. Je kunt het aanbrengen op alle badkamertegels, keukentegels, vloertegels, siertegels rond je open haard - noem maar op! Zolang ze van keramiek of porselein zijn, kun je ze jarenlang een fris nieuw uiterlijk geven met slechts een paar lagen tegelverf.

Tegelverf is verkrijgbaar in zowel matte als glanzende afwerkingen, dus je kunt kiezen welke het beste werkt voor je woning. En hé - als je nog niet zeker bent, koop dan gewoon beide voor de zekerheid! Misschien vind je zelfs dat elke kleur of elk ontwerp er met een van beide afwerkingen beter uitziet. Het is helemaal aan jou!

Hoe lang gaat tegelverf mee?

Tegelverf is gemaakt om enkele jaren mee te gaan, dus je kunt hem net als elke andere muur in je huis schoonmaken. Als er per ongeluk iets op gemorst wordt of als je kind erin slaagt overal op de muren te tekenen, veeg je het gewoon weg met een vochtige doek en maak je er geen zorgen over! Het ziet er in een mum van tijd weer gloednieuw uit.

De meeste merken tegelverf hebben een 'houdbaarheid' van 4-5 jaar en een duurzaamheidsklasse van 3H. Het assortiment tegelverf is ontworpen om bestand te zijn tegen barre omstandigheden en er na jaren gebruik nog steeds goed uit te zien. Veel merken hebben zelfs een garantie die garandeert dat ze na de eerste 2 jaar niet afbladderen of barsten. Je kunt er dus zeker van zijn dat je tegelverf jarenlang meegaat!

Tegels verven, een stappenplan tegelverf aanbrengen

Als je nieuw bent in de wereld van doe-het-zelf projecten, wees dan gerust - vloertegels verven is super eenvoudig. Je hoeft niet eens een expert te zijn in schilderen of behangen. Alles wat je nodig hebt is een rol van goede kwaliteit en een verfkwast. Sommige merken hebben gespecialiseerde applicators voor hun tegelverven in het assortiment, maar de goedkoopste optie is het gebruik van een standaard behangroller.

Tegelverf kopen? Kijk dan eens bij Verf.nl!

Repareer wand- of vloertegels

Repareer kapotte tegels of vervang deze door nieuwe voordat je de muren gaat schilderen. Je zou met ernstige problemen kunnen komen te zitten als je over beschadigde tegels probeert te schilderen! Sla deze stap dus niet over - het kost maar een paar minuten en bespaart je later tijd. Nu het eigenlijke proces om de speciale tegelverf aan te brengen.

Eerst schoonmaken

Begin met het verwijderen van eventuele meubels uit je badkamer, toilet of keuken. Geef de vloer of keuken dan een goede schrobbeurt met warm water en zeep om vuil of vlekken te verwijderen. Laat de ondergrond helemaal opdrogen voor je begint te schilderen, zodat de tegellak goed hecht en een optimaal resultaat wordt verkregen! Bovendien zijn natte tegels erg glibberig en vormen een ernstig gevaar, dus zorg dat ze helemaal droog zijn voor je begint met tegels verven.

Het oppervlak voorbereiden, pas dan tegels verven

Gebruik dan een meetlint om af te tekenen waar je de tegelverf zult aanbrengen. Zorg ervoor dat je lijnen recht en gelijkmatig zijn, met een gelijke afstand van elke rand. Zorg er ook voor dat je geen spleten rond de randen laat - tegelverf heeft een stevig oppervlak nodig om zich aan vast te hechten, dus op voegen alleen werkt het niet! Let er tevens op dat het oppervlak vetvrij is. Schuur zonodig de wand- of vloertegels zodat de nieuwe kleur na het verven goed uitkomt en geen doffe plekken vertoont.

Heb je grondverf nodig voor tegellak?

Tegels verven begint met een grondverf of primer. Dit zal de tegelverf helpen beter aan je tegels te hechten, zodat ze niet al na een paar maanden afbladdert. Breng minstens twee keer grondverf aan met roller en kwast - minder en je loopt het risico dat je te weinig op het oppervlak van je tegels aanbrengt.

Heb je eerder geschilderde tegels waar al grondverf op zit? Als je tegelverf aanbrengt op wandtegels die al geschilderd zijn, sla dan deze stap over. Maar zorg er wel voor dat er geen bestaande vernis of lak op je tegels zit. Verf hecht daar minder goed op.

Warmwaterbestendige primer voor tegelverf

Ga je in de badkamer tegels verven, in de douche of rond het fornuis in de keuken? Dan heb je een warmwaterbestendige grondverf nodig. De meeste merken hebben zo'n lak wel in het assortiment. Kies voor een tegelverf-primer op basis van 2 componenten die je zelf bij elkaar moet voegen. De chemische reactie die ontstaat tussen de twee delen zorgt voor een perfect en harde grondlaag. Let wel op dat je de juiste hoeveelheid (aantal delen) verharder gebruikt. Daarnaast is goed mengen ook een vereiste. Het is de moeite waard op te merken dat het meestal minstens 24 uur duurt voor de grondverf helemaal droog is. Als je de tegelverf te vroeg aanbrengt, zal die afbladderen op plaatsen waar de grondverf nog niet goed is uitgehard.

Nu eindelijk: tegels verven

Nu begin je je tegelverf met de roller in grote vegen aan te brengen. Probeer nu niet te precies te zijn - bedek gewoon je hele vloer met één dunne laag verf. Ga je badkamertegels verven, plavuizen verven of andere vloertegels verven? Zorg er dan voor dat je jezelf niet in een hoekje verft. Je zult niet de eerste zijn! Ga je een wand verven? Werk dan van boven naar beneden om het risico op druipers te verkleinen. Met een kwast doe je de hoekjes, zodat overal een gelijkmatige laag verf zit.

Als je meerdere lagen doet, zorg ervoor dat de tegelverf niet meer plakt nadat je elke laag afgewerkt hebt. Het kan een paar uur duren voor je oppervlak helemaal opgedroogd is, dus begin niet aan iets anders in die kamer tot je klaar bent!

Nog een laag tegelverf!

Als de eerste laag tegelverf gedroogd is, kun je meteen een tweede aanbrengen als je een nog fleuriger aanblik wilt. Sommige merken tegelverf hebben maar één laag nodig, maar andere kunnen er tot drie nodig hebben. Raadpleeg de gebruiksaanwijzing van de fabrikant voor meer informatie.

Nadat elke verflaag droog is, wacht je ongeveer 24 uur voor je weer op je tegels gaat lopen. Als je ongeduldig wordt, bedek ze dan gewoon met een dikke deurmat of een oude deken, zodat je geen krassen op je gloednieuwe kleur vloertegels maakt.

Welke tegelverf kopen?

Met Alabastine warmwaterbestendige tegellak, die ook bekend staat als betonverf, kun je het werk afmaken. Deze hoogglanzende verf voor gladde tegels is alleen verkrijgbaar in een warm waterbestendige soort. De verf is bedoeld voor gebruik op badkamertegels als voegenverf in douches, baden en keukens.

Het nadeel van deze verf is dat hij er maar in een paar tinten is. Van dit product zijn alleen witte en zandbeige kleuren verkrijgbaar. Deze tegellak is bestand tegen hoge temperaturen waardoor hij ideaal is als badkamer verf. Daarnaast zijn er natuurlijk nog andere merken tegelverf te vinden waarmee je jouw keuken, badkamer of toilet in allerlei kleuren kunt schilderen.

Tegelverf badkamer ook geschikt voor de muur?

Ga je de vloertegels in je badkamer verven en wil je ook de wand meepakken? Natuurlijk kun je tegels op een muur schilderen. Kies alleen de juiste verfsoort voor dit doel.

In een vochtige ruimte is muurverf die ontworpen is voor badkamers de beste optie. Dit heeft te maken met het vochtgehalte en de schimmelwerende werking van lak voor badkamers, die speciaal voor dit doel ontworpen is door diverse merken. Badkamerverf in allerlei kleuren heeft de betere verfhandel standaard in het assortiment.

Dat zijn mijn meest elementaire stappen over tegels schilderen! Ik probeerde het zo eenvoudig mogelijk te houden. Ik heb ook wat FAQ's voor jullie toegevoegd. Als je meer instructie over dit onderwerp zoekt, probeer Youtube of Google!

Ik hoop dat deze pagina nuttig voor je is geweest en zo ja, deel hem dan met je vrienden op facebook of twitter!