Aluminium verven? 10 tips die je niet kunt missen

Aluminium verven? 10 tips die je niet kunt missen

Het verven van bijvoorbeeld een kozijn lijkt een klein klusje, maar een aluminium kozijn is echt wat anders dan een houten kozijn. Bovendien heb je natuurlijk nog veel meer aluminium in en om het huis. Denk aan bijvoorbeeld aluminium tuinmeubilair, een brievenbus of buitenlamp.

Dat aluminium is niet zo makkelijk te verven als hout. Daarom deze tips om je snel op weg te helpen.

Wat ga je verven?

Heb je een kozijn dat samengesteld is uit hout en aluminium en wil je beide in 1x schilderen? Overweeg dan alleen het hout te verven. Dit omdat aluminium, zeker als het geanodiseerd is, erg veel voorbehandeling vereist. De verf zal goed hechten op hout, maar minder goed op aluminium.

Bepaal de soort aluminium

Je hebt meerdere soorten aluminium: gemoffeld en geanodiseerd. Beide vereisen een andere behandeling.

Geanodiseerd aluminium

Geanodiseerd aluminium is blootgesteld aan een elektrische spanning. Dit wordt gedaan omdat onbehandeld aluminium niet roest, maar wel kan oxideren. Bij anodiseren vormt zich een harde laag aan de buitenkant van het aluminium. Je moet hier bij het verven van aluminium dus rekening mee houden, want niet elke soort verf hecht hier goed op. Kozijnen worden vaak gemaakt van geanodiseerd aluminium. Je ziet hierbij de metaalstructuur nog.

Gemoffeld aluminium

Gemoffeld aluminium is dat al voorzien is van een verflaag. Deze verflaag wordt in de fabriek aangebracht en als het ware in het aluminium gebakken. Hierdoor is het een harde laag die het aluminium beschermt.

Een strakke aluminium pui

Aluminium schilderen

Het verven van geanodiseerd aluminium is lastig. De harde buitenlaag is eigenlijk alleen met een sterke epoxy primer te verven. Het opruwen van het aluminium moet hierbij zeer grondig gebeuren. Overweeg dit uit te besteden aan een vakman.

Gemoffeld aluminium is gemakkelijker te verven. Volg deze stappen om tot een goed resultaat te komen.

Aluminium ontvetten

Ontvet het voorwerp wat je wilt gaan verven. Je kunt hier het beste thinner voor gebruiken. Onthoud dat bij verven de voorbehandeling vaak bepalend is voor het eindresultaat. Haast je dus niet en ga niet gelijk aan de gang met verf!

Oneffenheden verwijderen en opruwen

Schuren is altijd in meer of mindere mate nodig. Je kunt hiervoor een schuurpad gebruiken. Je krijgt hierdoor een betere hechting. Gebruik een fijne schuurpad of fijn schuurpapier om het voorwerp op te ruwen. Let op dat je geen grof materiaal gebruikt wat diepe krassen veroorzaakt.

Hechtprimer voor aluminium

Gebruik voor een optimale hechting speciale primer voor aluminium. Hechtprimer is een perfecte basis voor grondverf. Je kunt hechtprimer vinden in een pot of in een spuitbus. Voor bijvoorbeeld aluminium kozijnen is een pot het meest geschikt. Ga je echter een aluminium brievenbus of een ander kleiner voorwerp schilderen? Dan is een spuitbus vaak erg handig.

Grondverf voor aluminium

Grondverf is de volgende stap. Een goede grondverf of primer zorgt voor het opvullen van kleine oneffenheden en is snel droog, zodat je lekker kunt doorwerken.

Verf voor aluminium

Heb je eenmaal een hechtprimer en grondverf aangebracht? Dan heb je voor aluminium geen speciale verf meer nodig. Je kunt hiervoor elke buitenlak gebruiken, bijvoorbeeld Sikkens Rubbol.

Hoogglans of zijdeglans

Afhankelijk van het gewenste resultaat kan je hoogglans of zijdeglans gebruiken. Voor aluminium werken beide soorten prima, maar we raden altijd hoogglans aan. Dit blijft langer mooi.