Hoogglans of zijdeglans?

 

Hoogglans of zijdeglans?

Het is een veel voorkomende vraag: gebruik ik hoogglans of zijdeglans? Beide verfsoorten zijn inmiddels aardig ontwikkeld. Toch zijn er grote verschillen, niet alleen in het uiterlijk. We lopen hier alle gradaties in glans kort door.

Matte verf

Matte verf wordt vooral gebruikt voor muren en het plafond. Matte verf maskeert erg veel oneffenheden in de ondergrond, maar kan wat stof vasthouden door de grove structuur. Gebruik een kwalitatief goede verf, dan kan je stof en andere vlekken schoonmaken zonder dat de matte verf gaat glanzen.

Wat is zijdeglans

De naam zijdeglans is eigenlijk perfect gekozen. Net als zijde is zijdeglans een verf met een fluweel-achtige afwerking. Je kunt het verschil goed voelen als je je hand over de verf haalt.

Wat is hoogglans

Hoogglans is verf die meer glans heeft door de harde toplaag. De naam zegt het natuurlijk, maar hoogglans heeft een mooie diepe glans die een luxe uitstraling heeft.

Hoogglans of zijdeglans buitenverf

Voor buiten is de keuze wat ons betreft simpel: hoogglans. Door de gladde toplaag blijft hoogglans langer mooi.

Als je hoogglans verf gaat schuren zul je zien je dat de glans minder wordt terwijl het oppervlak opgeruwd wordt. Zijdeglans is eigenlijk een ruwer soort verf.

Dit heeft effect op de duurzaamheid, een effect wat je vooral buiten zult zien. Vuil hecht minder makkelijk aan de gladde verflaag en de glans weerkaatst meer zonlicht, twee belangrijke punten als het gaat om de levensduur van je schilderwerk.

Tenslotte kan hoogglans verf een stuk beter tegen vocht, omdat het water er gelijk weer af loopt.

Hoogglans of zijdeglans binnen

Binnen is het een ander verhaal. De duurzaamheid die hoogglansverf buiten geeft is binnen een stuk minder belangrijk omdat je geen weersinvloeden hebt (als het goed is :) ).

Keuken in hoogglans
Keuken in hoogglans

Verven met hoogglansverf

Ga je binnen aan de slag met hoogglansverf dan is voorbereiding essentieel. Heb je een strakke ondergrond? Dan zal het effect van hoogglans optimaal tot zijn recht komen. Je bent hier waarschijnlijk wel wat langer mee bezig, omdat je echt alle stappen netjes moet nemen. Dus aan de gang met filler, primer, grondverf en dan verven met de hoogglans lak. Doe je dit, dan is het resultaat fenomenaal.

Hou er rekening mee dat de voordelen die hoogglans buiten heeft ook binnen van toepassing zijn. Afwasbaarheid bijvoorbeeld, waardoor hoogglans een goede optie kan zijn als je jonge kinderen hebt. Vuil veeg je gemakkelijker af.

Voor bijvoorbeeld de keuken kan je ook nog aan afwasbare muurverf denken.

Zijdeglansverf

Binnen is zijdeglans een goede optie. Het resultaat is minder afhankelijk van de voorbereiding en ondergrond, waardoor zijdeglans een gemakkelijke en snelle optie kan zijn.

Oneffenheden vallen minder snel op met zijdeglans. Dit is waarom voor oude huizen vaak voor zijdeglans wordt gekozen.

Hoogglans en zijdeglans combineren

Heb je eenmaal voor hoogglans of zijdeglans gekozen, voel je dan vrij om af te wisselen. Een doordacht interieur met een combinatie van hoogglans en zijdeglans kan een beter resultaat geven dan simpelweg alles in hoogglans uit te voeren.