Verven of verfen? En wat is het verschil tussen verven en schilderen?

Verven of verfen? En wat is het verschil tussen verven en schilderen?

In de spreektaal worden de termen schilderen en verven vaak door elkaar heen gebruikt, wat tot verwarring kan leiden. Veel mensen vragen zich af of deze termen synoniemen zijn of dat er een verschil tussen beide bestaat. In deze blog leggen we uit wat de verschillen zijn en wat we met schilderen of verven bedoelen.

Als je meer wilt weten over deze onderwerpen, lees dan snel verder. Hierbij wordt dieper ingegaan op de verschillen tussen schilderen en verven en worden andere veelgestelde vragen beantwoord.

Wat is het verschil tussen verven en schilderen?

Schilderen en verven worden vaak als synoniemen gebruikt, maar zijn ze dat ook? Volgens de Van Dale betekent verven 'met verf kleuren' terwijl verf zelf wordt gedefinieerd als een mengsel van kleurstoffen waarmee voorwerpen worden bedekt om ze tegen aantasting te beschermen en te kleuren.

Een muur verven of schilderen kan allebei, maar de termen betekenen net iets anders.

De schilder schildert een schilderij

Schilderen heeft meerdere definities, waaronder het bestrijken met een verflaag, het aanbrengen van verf, het maken van een voorstelling of afbeelding met behulp van verf, en het beschrijven of levendig voorstellen van iets.

Hoewel er overlap is tussen de definities van schilderen en verven, werden de termen van oudsher gebruikt om verschillende zaken te beschrijven. Schilderen werd gebruikt voor het van verf voorzien van kleine oppervlakken, zoals bijvoorbeeld met een penseel om een hogere mate van detail en sierlijkheid te verkrijgen. Als je het woord schilderen gebruikt dan gaat het dus om het goed schilderen van sierlijke details, bijvoorbeeld op een doek. Denk daarbij aan een schilder als Rembrandt of Van Gogh.

De doe-het-zelver verft zijn huis

Verven werd gebruikt voor het aanbrengen van verf op een groot oppervlak, zoals bijvoorbeeld het verven van een muur met een roller. Als er details aangebracht moesten worden dan wordt het woord  schilderen gebruikt.

Kortom, hoewel schilderen en verven vaak door elkaar gebruikt worden, hebben ze van oudsher verschillende betekenissen. Schilderen gebruik je voor het van verf voorzien van kleine oppervlakken, terwijl verven gebruikt wordt voor het met een verflaag bestrijken van grote delen of grotere oppervlakken zoals een muur, vaak met behulp van grote kwasten of rollers.

Een professionele schilder voor je muur inschakelen? Dan zal die schilder verf aanbrengen en dus: hij gaat verven.

Is het verfen of verven?

Sommige mensen verwarren de woorden verven en verfen. Het woord verf is een zelfstandig naamwoord, terwijl verven het bijbehorende werkwoord is. Het is begrijpelijk dat mensen in de war raken, aangezien de spellingsregels vaak veranderen.

Sauzen of schilderen?

In de wereld van muurverf wordt vaak de term 'sauzen' gezien als synoniem voor verven. Dit komt doordat sauzen meer geschikt is voor het smeren van verf op grote oppervlakken zoals muren. Aan de andere kant is schilderen meer geschikt voor het aanbrengen van verf op kleine oppervlakken en voor gedetailleerd werk. Bij het kiezen tussen sauzen en schilderen, moet men dus rekening houden met de grootte van het oppervlak (de muur) en de gewenste mate van detail en precisie.

Veel succes als je gaat schilderen of verven!

Of je nou gaat schilderen of gaat verven, zorg dat je schilderwerk er tip-top geverfd uit ziet! Je gebruikt daarvoor heel eenvoudig de vele handige tips op deze site.