Ontvetten als een professional

 

Ontvetten als een professional

We zeggen het vaker: een goede voorbereiding zorgt voor een beter resultaat. Goed materiaal zorgt er bovendien voor dat je klus soepel verloopt.

Ontvetten en schoonmaken is iets voor je voor elke klus doet. We leggen hieronder uit hoe je dat het best doet én met welke ontvetter of allesreiniger dat het beste kan.

Ontvetten voor het schilderen

Het is belangrijk om eerst te ontvetten en dan pas te schuren. Dit was voor mij een echte eye-opener. Er zit namelijk altijd wat vuil op het oppervlak. Door het schuren van een vette ondergrond zou je het vet enorm verspreiden. Het maakt het alleen maar moeilijker om uiteindelijk te gaan schilderen, terwijl je juist bezig was met de voorbereiding om dit makkelijker te maken.

Bovendien kost het je relatief veel schuurpapier als je eerst schuurt en daarna pas gaat ontvetten. Het schuurpapier gaat vol met vuil en vet zitten, waardoor je veel sneller een nieuw stuk dient te pakken om er goed mee te kunnen schuren. Zo blijf je aan de gang.

Schoonmaken met ammoniak

Een middel dat tot op heden nog steeds wordt gebruikt is ammoniak. Dit schoonmaakmiddel moet je wel mengen met koud water. De verhouding is 10 liter water met 1 liter ammoniak. Roer dit grondig door elkaar en neem een antistatische doek en dompel hem in het mengsel. Nu kun je ontvetten. Na het ontvetten neem je een schone doek en lauw water om de oplosmiddelen te verwijderen. Ammoniak is geen aanrader. Het is heftig spul en kan metalen aantasten. Als er resten achterblijven en je gaat aluminium spuiten is dat ook natuurlijk niet goed voor het resultaat. Bovendien is ammoniak slecht voor het milieu.

Ontvetten met St Marc

St Marc is een allesreiniger en ontvetter met dennen-extracten die zorgen voor een frisse dennengeur in je huis. Dit schoonmaakmiddel bevat geen ammoniak en bijt niet wanneer deze in contact komt met je huid. Je kunt St Marc gebruiken voor het schoonmaken van oppervlakten die geschilderd gaan worden. Ook kun je St Marc in combinatie met warm water gebruiken om behang af te weken. Zorg ervoor dat je met een natte spons het oppervlakte nog even nagaat om eventuele zeepresten te verwijderen. St Marc is te krijgen in de bouwmarkt.

Ontvetten met Universol

Universol is net zoals St Marc een vervanger voor ammoniak. Het voordeel van Universol is dat dit reinigingsmiddel geen zeepresten achterlaat. Hierdoor kun je na het reinigen met Universol het oppervlakte gaan schilderen zonder dat je eerst eventuele resten hoeft te verwijderen. De frisse dennengeur van St Marc heeft Universol niet, deze heeft namelijk een neutralere geur. Universol kun je net als St Marc veelzijdig waardoor je deze voor verschillende schoonmaakklussen in huis kunt gebruiken. Voor een fles Universol betaal je wel iets meer dan een fles St Marc. Universol is te krijgen bij de verfhandel.

Ontvetten met B-Clean

Een verantwoorde keuze is een allesreiniger die biologisch afbreekbaar is. Het product heet B-clean. B-clean heeft meer voordelen: het schuimt niet, de verhouding met water is 1 op honderd en je hoeft het niet na te spoelen, wat je een arbeidsgang scheelt. Naarmate de vervuiling toe neemt kun je de mengverhouding vergroten. De precieze verhouding staat op de verpakking. B-Clean is bij enkele verfhandels verkrijgbaar.

Wildcard: Dasty

Bij onder andere Zeeman is Dasty te krijgen. Dit is niet speciaal geschikt voor het reinigen voor verf, maar het is goedkoop en werkt prima.

Door te ontvetten voor het schilderen maak je de ondergrond goed schoon. Die schone ondergrond kun je schuren, waarmee je de afwerking ‘opent’. Je maakt als het ware een heleboel kleine weerhaakjes. Die open structuur zorgt ervoor dat de nieuwe verflaag straks goed zal hechten, waardoor je een mooi strak eindresultaat krijgt.