RAL 6064 Grachtengroen


Grachtengroen is een authentieke kleur die al jaren in Nederland gebruikt wordt. Voor monumentale gebouwen wordt verf in deze donkere groentint veel gebruikt.

Welke RAL kleur is Grachtengroen?

Geen! Hoewel je vaak hoort spreken over RAL 6064 komt deze groentint in het officiële kleurenschema niet voor. Grachtengroen is een historische kleur in Nederland, maar internationaal niet bekend. Misschien komt het daardoor?

In de kleurenwaaier van klassieke RAL kleuren vind je RAL 6064 Grachtengroen dus niet terug. Gelukkig zijn er verffabrikanten zoals Sikkens waar je deze kleur gewoon kunt bestellen. Fabrikanten zoals Sikkens hebben daar wel een eigen kleurcode voor. Vraag je naar 6064 dan zullen ze he waarschijnlijk vreemd aankijken.

Hoe zit het met RAL 6012?

RAL 6012 Zwartgroen is net al de kleur Grachtengroen een donkere groentint met daarin wat zwart. Toch is ook dit niet helemaal vergelijkbaar met Grachtengroen. Ga je hoogglans verf van Sikkens bestellen of laten mengen, hou hier dan rekening mee. Je hebt echt het Sikkens kleurnummer nodig!

Historie van de kleur Grachtengroen

De naam Grachtengroen zegt eigenlijk al genoeg: deze kleur vind je vaak terug in Amsterdam. Het is zelfs een van de twee meest gebruikte Amsterdamse monumentenkleuren. Grachtengroen wordt vaak gebruikt als hoogglans verf voor de voordeur, de luiken en de balustrade.

De andere belangrijke kleur voor Amsterdamse monumenten is Bentheimergeel. Niet geheel toevallig ook onderdeel van de serie Authentieke Kleuren van Sikkens. Bentheimergeel wordt gebruikt voor bijvoorbeeld de kozijnen en de houten onderpui.

Heb je geen huis aan de gracht? Ook dan kan je deze kleur prima gebruiken. Eigenlijk elk pand met een historisch karakter is geschikt voor deze kleur. Denk bijvoorbeeld aan een woonboerderij in strak hoogglans Grachtengroen. Mooi toch!

Een monument schilderen met Grachtengroen

Ben je de trotse eigenaar van een monumentaal pand, misschien wel aan de gracht in Amsterdam? Dan kan je bijna niet om deze kleur heen. Het correct schilderen van je huis in de juiste kleuren verhoogt niet alleen de waarde van je huis. Het is ook een mooie en subtiele verwijzing naar de rijke historie van je pand.

De voordeur én het zolderluik in dezelfde kleur schilderen komt regelmatig voor. Vroeger waren de bovenste  verdiepingen van een grachtenpand de pakzolders. Dit kan je nog steeds herkennen aan de middelste ramen op de verdiepingen, die groter zijn dan de ramen ernaast. Oorspronkelijk zat daar een luik in plaats van een raam.

Veel mensen willen aangeven dat hier oorspronkelijk een zolderluik heeft gezeten. Daarom wordt het kozijn hier vaak in dezelfde kleur geschilderd als de voordeur.

Waar je gebruik je Grachtengroen voor?

De kleur Grachtengroen wordt vaak buiten gebruikt op de draaiende delen van deuren en kozijnen. Voor buiten is hoogglans lak de meest gebruikte soort verf vanwege de gladde afwerking die vuil zo veel mogelijk afstoot. Matte verf is stroever van structuur. Dit zorgt voor meer hechting van viezigheid, wat slecht kan zijn voor deuren en kozijnen van hout.

Je kunt verf of lak in de kleur Grachtengroen Q0.05.10 gebruiken zoals je de meeste donkere verfsoorten gebruikt. Grondverf of primer is voor buiten aan te raden, maar door de sterkte dekkende eigenschappen heeft deze kleur groen weinig nodig. Wat dat betreft is deze kleur net als alle andere.

Monumentengroen of Grachtengroen

Beide kleuren maken onderdeel uit van de collectie Sikkens Authentieke Kleuren, waarbij de kleur Grachtengroen Q0.05.10 wat donkerder is.

Deze kleurenwaaier van Sikkens omvat ook twee andere kleuren groen, namelijk Standgroen en Rijtuigengroen. Beide klinken behoorlijk authentiek toch? Standgroen is de meest lichte groen van de serie, terwijl Rijtuigengroen een vleugje bruin in zich heeft. Welke groene kleur je ook kiest, het zijn altijd historisch verantwoorde kleuren.

Daarnaast heeft Sikkens 1 witte kleur en zijn er drie gele kleuren. Mergelwit, Bentheimergeel, Okergeel en Zandsteengeel. In Amsterdam is de combinatie van Grachtengroen en Bentheimergeel de meest gebruikte.

Ga je voor een wat moderner en frisser ogend resultaat? En wil je toch een van de Sikkens kleuren? Dan is verven met bijvoorbeeld Mergelwit van Sikkens een goede optie. In Bentheimergeel zit wel erg veel geel, terwijl Mergelwit wat meer grijstinten in zich heeft.

We zijn deze zelfde ontwikkeling ook bij de geleidelijke overgang van RAL 9001 Cremewit naar RAL 9010 Zuiver Wit en van 9010 naar RAL 9016 Verkeerswit. Waarbij deze witte ralkleuren vroeger nog kil werden gevonden zijn ze tegenwoordig helemaal ingeburgerd.

Tot slot heeft Sikkens nog een aantal regionale kleuren opgenomen. Zweeds Rood, Drents Rood, Engels Rood en Gelders blauw. Die laatste is in Nederland het meest gebruikt. Het is dan ook een mooie statige blauwtint die je eigenlijk overal wel kunt inzetten.

Sikkens Grachtengroen Q0.05.10

Dat er geen RAL kleur is die exact overeenkomt met Grachtengroen betekent natuurlijk niet dat je geen verf in Grachtengroen kunt kopen. Vraag je bij de verfwinkel naar Sikkens Q0.05.10 of Wijzonol 9277? Dan krijg je netjes een pot verf in Grachtengroen mee naar huis. Online verf bestellen kan natuurlijk ook.

Grachtengroen laten mengen

Daarnaast kan je Grachtengroen altijd laten met mengen per liter. Vaak zal je deze verf in hoogglans gebruiken, maar voor een leuke twist kan je ook denken aan een matte of zijdeglans verf voor gebruik binnenshuis. Zo kan je deze historische kleur ook goed combineren in een modern interieur.