RAL 9010 of 9001?

 

RAL 9010 of 9001?

We krijgen regelmatig de vraag welke RAL kleur wit nou het meest geschikt is voor in huis. In principe zijn natuurlijk alle kleuren geschikt, maar vaak gaat het specifiek om de keuze tussen RAL 9010 of 9001. Tegenwoordig is 9010 het meest gebruikt omdat RAL 9001 toch wat minder fris oogt en daardoor wat ouderwets kan aanvoelen. Ga je bijvoorbeeld een huiskamer schilderen dan is het ook nuttig om eens na te denken over een combinatie van verschillende wit-tinten. Een lichte kleur wit op het plafond, bijvoorbeeld RAL 9016 Verkeerswit, in combinatie met RAL 9010 Zuiver Wit is een mooie moderne combinatie die je vaak terug zit komen.

RAL 9010 heeft een meer gelige ondertoon, terwijl 9001 wat meer rood en oranje in zich heeft.

Let er op dat RAL 9010 Zuiver wit wordt genoemd terwijl het géén pure wit is. Als je een kleurenwaaier van RAL 9010 op écht witte ondergrond legt zul je zien dat het een gebroken wit is. Hierdoor wordt je interieur niet kil maar krijg je wel het ruimtelijke effect van een mooie frisse wit-tint.

RAL 9001
Er zijn enorm veel verftinten te verkrijgen om muren, plafonds en nog veel meer te verven. Alleen al aan witte tinten zijn er verschillende RAL kleuren wit. Het kan daarom vrij lastig zijn om een passende kleur wit te kiezen. De een is meer op zoek naar een frissere kleur, de ander zoekt een tint voor in een modern huis en ook warmere tinten behoren tot de mogelijkheden. Er zijn meerdere RAL kleuren die vaak worden gebruik, maar welke tint is nu de juiste kleur voor in jouw woning? Met onderstaande informatie over RAL 9001 kom je meer te weten over deze kleur, de tint wit en de toepassing ervan. Benieuwd geworden? Lees dan vooral verder!

De kleur RAL 9001: Crème wit
Zoals hierboven al staat uitgelegd, zijn er meerdere tinten wit die je kunt kiezen als verf. Een van deze kleuren is RAL 9001, de RAL tint voor de naam crème wit. RAL 9001 is een van de meest voorkomende wittinten in het interieur en er wordt ook veel mee gebruikt in nieuwbouw projecten. Deze kleur neigt dus meer naar crème en is dus een stukje warmer en donkerder dan bijvoorbeeld RAL 9010. Je kunt de kleur van RAL 9001 vergelijken met koffie melk.

Verschillende tinten wit: RAL 9001, RAL 9010, RAL 9016
De drie meest gebruikte RAL kleuren wit zijn RAL 9001, RAL 9010 en RAL 9016. RAL 9001 is dus de meest crèmekleurige variant en is ook het donkerste van deze drie tinten. RAL 9010 is de meest gebruikte kleur verf voor lakverf en muurverf en heet officieel zuiver wit. Dit is een hele standaardkleur voor binnenshuis en is een mooie middenweg tussen crème en een koelere kleur. RAL 9016 is de derde belangrijke tint wit en heet officieel verkeerswit. Deze kleur is heel neutraal en is de meest lichte kleur van de drie.

De juiste tint wit vinden voor in je woning
Met tinten wit kun je eindeloos in je woning variëren en daardoor is de keuze soms ook erg lastig om te maken. Het is hierbij belangrijk om de kleur op verschillende manieren te bekijken. Hoe ziet deze er uit bij daglicht, in de schaduw, in de volle zon of onder een lamp? Deze soorten licht hebben allemaal een invloed op de kleur, waardoor het ook je keuze kan veranderen. Zo kan een koele tint soms juist te koel ogen, of kan een warmere kleur soms een beetje te gelig en vuil overkomen. Het is verstandig om in een kamer een combinatie van verschillende tinten wit te gebruiken, aangezien dit een stuk ruimtelijker oogt.

Wat is de toepassing van RAL 9001?
Witte verf is enorm breed toepasbaar en zo ook RAL 9001. Waar RAL 9010 vooral gebruikt wordt voor plafonds en wanden, wordt RAL 9001 vooral gebruikt op kozijnen en buitenschilderwerk. Vanwege de crèmekleur van deze tint, is de kleur hiervoor perfect en geeft het een iets warmere uitstraling. Niet alleen in het buitenschilderwerk wordt RAL 9001 vaak gebruikt, maar ook binnenshuis, bijvoorbeeld voor deuren, kan RAL 9001 heel goed toegepast worden.