RAL 9010 of 9001?

 

RAL 9010 of 9001?

We krijgen regelmatig de vraag welke RAL kleur wit nou het meest geschikt is voor in huis. In principe zijn natuurlijk alle kleuren geschikt, maar vaak gaat het specifiek om de keuze tussen RAL 9010 of 9001. Tegenwoordig is 9010 het meest gebruikt omdat RAL 9001 toch wat minder fris oogt en daardoor wat ouderwets kan aanvoelen. Ga je bijvoorbeeld een huiskamer schilderen dan is het ook nuttig om eens na te denken over een combinatie van verschillende wit-tinten. Een lichte kleur wit op het plafond, bijvoorbeeld RAL 9016 Verkeerswit, in combinatie met RAL 9010 Zuiver Wit op de muren is een mooie moderne combinatie die je vaak terug zit komen.

RAL 9010 heeft een meer gelige ondertoon, terwijl 9001 wat meer rood en oranje in zich heeft.

Let er op dat RAL 9010 Zuiver wit wordt genoemd terwijl het géén pure wit is. Als je een kleurenwaaier van RAL 9010 op écht witte ondergrond legt zul je zien dat het een gebroken wit is. Hierdoor wordt je interieur niet kil maar krijg je wel het ruimtelijke effect van een mooie frisse wit-tint.

RAL kleuren wit

Er zijn enorm veel verftinten te verkrijgen om muren, plafonds en nog veel meer te verven. Alleen al aan witte tinten zijn er verschillende RAL kleuren wit. Het kan daarom vrij lastig zijn om een passende kleur wit te kiezen. De een is meer op zoek naar een frissere kleur, de ander zoekt een tint voor in een modern huis en ook warmere tinten behoren tot de mogelijkheden. Er zijn meerdere  kleuren die vaak worden gebruik, maar welke tint is nu de juiste kleur voor in jouw woning? Met onderstaande informatie over RAL 9001 kom je meer te weten over deze kleur, de tint wit en de toepassing ervan.

RAL 9001 Crème wit

Zoals hierboven al staat uitgelegd, zijn er meerdere tinten wit die je kunt kiezen als muurverf, voor muren plafond. Voor kozijnen en deuren is een hoogglans variant van RAL 9001 erg geschikt. Een van deze kleuren is RAL 9001, de RAL kleur voor de naam crème wit. RAL 9001 is een van de meest voorkomende wittinten in het interieur en er wordt ook veel mee gebruikt in nieuwbouw projecten. Deze kleur neigt dus meer naar crème en is dus een stukje warmer en donkerder dan bijvoorbeeld RAL 9010. Je kunt de kleur van RAL 9001 vergelijken met koffiemelk. Daarmee is deze RAL kleur wat ons betreft dé definitie van gebroken wit.

RAL 9010 Zuiver Wit

Waar RAL 9001 wat meer rode pigmenten bevat heeft RAL 9010 Zuiver Wit een iets meer gele ondertoon. Dit maakt RAL 9010 een wat minder heftige verf die goed staat op je deuren of plafond. Natuurlijk is ieder huis anders, dus vraag gerust advies van een vakman als je niet precies de beste verf weet te kiezen. Op deuren en kozijnen is 9010 Zuiver Wit een vaak geziene verf die mooi sfeer weet te brengen.

RAL 9016 Verkeerswit

Wil je nog witter? Dan is RAL 9016 iets voor jou. Deze wittint is lekker fris en trekt je interieur goed open. RAL 9016 is vooral in hoogglans vaak terug te vinden op moderne meubels. Welke witte kleur je gebruikt is persoonlijk, maar we zien Verkeerswit vaak terug op plafonds omdat je daarmee een ruimte lichter maakt.

Welke kleur wit

De drie meest gebruikte RAL kleuren wit zijn RAL 9001, RAL 9010 en RAL 9016. RAL 9001 is dus de meest crèmekleurige variant en is ook het donkerste van deze drie tinten. RAL 9010 is de meest gebruikte kleur verf voor lakverf en latex muurverf. Dit is een hele standaard kleur voor binnenshuis en is een mooie middenweg tussen crème en een koelere kleur. RAL 9016 is de derde belangrijke tint wit. Deze kleur is heel neutraal en is de meest lichte kleur van de drie.

Kleurtester

Als je twijfelt kan je natuurlijk altijd je schilder om advies vragen. Ga je zelf schilderen? Dan zijn er tegenwoordig handige kleurtesters waarmee je snel de juiste kleur kunt kiezen.

De juiste tint wit vinden voor in je woning

Met wittinten kun je eindeloos in je woning variëren en daardoor is de keuze soms ook erg lastig om te maken. Het is hierbij belangrijk om de RAL kleuren op verschillende manieren te bekijken. Hoe ziet deze er uit bij daglicht, in de schaduw, in de volle zon of onder een lamp? Deze soorten licht hebben allemaal een invloed op de kleur, waardoor het ook je keuze kan veranderen. Zo kan een koele tint soms juist te koel ogen, of kan een warmere kleur soms een beetje te gelig en beige overkomen. Het is verstandig om in een kamer een combinatie van verschillende tinten wit te gebruiken, aangezien dit een stuk ruimtelijker oogt.

Wat is de toepassing van RAL 9001?

Witte verf is enorm breed toepasbaar en zo ook RAL 9001. Waar 9010 vooral gebruikt wordt voor plafonds en wanden, wordt RAL 9001 vooral gebruikt op kozijnen en buitenschilderwerk. Vanwege de crèmekleur van deze tint, is de kleur hiervoor perfect en geeft het een iets warmere uitstraling. Niet alleen in het buitenschilderwerk wordt RAL 9001 vaak gebruikt, maar ook binnenshuis, bijvoorbeeld voor deuren, kan RAL 9001 heel goed toegepast worden.

RAL 9010 of 9001

Ondanks het feit dat een kleurkeuze een geval van smaak is, zijn er toch een aantal vuistregels te stellen die vaak goed in de buurt komen. Wanneer je twijfelt tussen tussen RAL 9001 en RAL 9010 kan je grofweg aanhouden dat deuren en kozijnen een tint donkerder worden geschilderd dan de muren en het plafond.

Combinatie van RAL 9001 en RAL 9010

Ga je voor deze combinatie, dan gebruik je dus 9010 RAL voor je muren en plafonds. Die zijn dan wat witter, terwijl je accenten wat geliger zijn. Met RAL 9001 Crèmewit verf je vervolgens de deuren, kozijnen en stopcontacten. We raden hiervoor eigenlijk altijd een hoogglans lakverf aan.

RAL 9010 of 9016

Twijfel je tussen verf in de RAL kleuren 9010 en 9016? Weet dan dat beide niet 100% wit zijn. Ook RAL 9016 Verkeerswit heeft dus nog een gelige toon, hoewel minder dan 9010 RAL. Wanneer je twijfelt is de keuze wat eenvoudiger te maken door je huis voor te stellen. Een moderner huis kan vaak prima Verkeerswit hebben, terwijl de wat oudere of klassieke kuizen vaker geschikt zijn voor 9010.

Combinatie van RAL 9010 en 9016

Eigenlijk is de keuze tussen RAL 9010 of RAL 9016 dezelfde als hierboven, maar dan een tint witter. Wat de beste verfkeuze is blijft persoonlijk, maar deze combinatie oogt vaak net wat moderner dan de combinatie van 9001 en 9010.