Radiator verven - Gouden tips

 

Radiator verven - Gouden tips

Heb je behoefte aan het opfrissen van je huiskamer? Je bent het oubollige kleurtje van je radiatoren dan waarschijnlijk ook beu en wil ze graag een mooie opfrisbeurt geven.

Het klusje moet netjes gebeuren, want je wil natuurlijk een zo goed mogelijk resultaat hebben. Een goede voorbereiding is daarom enorm belangrijk.

Het verven van een radiator is toch net even iets anders; een verwarming is immers gemaakt van geleidende metalen en heeft als eigenschap dat hij warm of heet kan worden.

Hoe ga je dan te werk?

Kies de juiste verf

De juiste verf is van groot belang: je kunt kiezen voor standaard verf of speciale radiatorverf / radiatorlak.

Standaard verf is hittebestendig tot 100 graden, op zich genoeg om de hitte afgifte van een radiator aan te kunnen. Het punt is wel dat je niet alleen een verhoogd risico op scheuren hebt, maar ook op vergeling. Wil je dat risico nemen?

Speciale radiatorverf is hittebestendig tot ongeveer 800 graden en kan de fluctueringen van warmte beter aan. Je kan met deze verf er vanuit gaan dat je een prachtig resultaat boekt.

Wij raden je dan ook radiatorverf aan!

Tips voordat je begint

Als je meerdere radiatoren gaat verven, is het goed om daar een paar dagen voor uit te trekken: voor een goed resultaat is het namelijk belangrijk dat je de droogtijden respecteert.

Een paar gouden tips:

  • Zet de verwarming een dag van tevoren uit. Voordat je begint met verven, moet de verwarming namelijk afgekoeld zijn.
  • Let op de temperatuur in huis, deze moet rond de 20 graden liggen. Bij een lagere temperatuur zal de verf langzamer drogen en bij een hogere temperatuur te snel.
  • Verwijder verf tape als de verf nog wat nat is. Zo voorkom je dat je de verf meetrekt als je de tape verwijdert.
  • Om te voorkomen dat er een verflucht van de radiator afkomt de eerste dagen, kun je een bakje met azijn erop zetten.

Stappenplan om radiatoren te verven

Je begint met het afplakken van de omgeving van de radiator, i.v.m. het knoeien van verf.

Vervolgens ga je de radiator ontvetten: gebruik een speciaal ontvettingsmiddel of gewoon wat water met ammoniak. Poets de radiator met een niet pluizende doek. Je wil immers dat de verf goed hecht.

Schuur je radiator met schuurpapier - met een korrelgrootte van 240 - en ontvet deze nogmaals.  

Nu kunnen we beginnen met een laagje grondverf, indien nodig. Sommige verfsoorten hebben namelijk grondverf nodig. Lees daarom goed de instructies op het blik.

Het aanbrengen van grondverf doe je met een goede kwast. Let goed op de droogtijd van de verf!

Eenmaal droog, schuur je de radiator nog een keer lichtjes. Dit zorgt ervoor dat de verf goed hecht.

Het kan ook zijn dat je geen grondverf aan hoeft te brengen. Breng dan meteen de radiatorverf niet te dik aan - voor het beste resultaat - in verticale banen. Laat de radiator goed drogen.

Je zult waarschijnlijk twee lagen moeten aanbrengen voor een prachtig resultaat.

Conclusie

Ga je de klus nu aan?

Zo moeilijk is het niet om je huis op deze manier weer mooi aan kant te hebben. Je zult zien dat als de klus geklaard is, alles weer frisser oogt en dat je kamers er enorm van opknappen.

Als je onze instructies opvolgt, kan het eigenlijk niet mis gaan!