Keukenkastjes verven

 

Keukenkastjes verven

Je keukenkastjes verven is een uitstekende manier om met weinig geld, tijd en moeite je keuken een compleet nieuwe uitstraling te geven. Nieuwe deurtjes laten plaatsen kan nogal wat geld kosten, om maar niet te spreken van het laten plaatsen van een geheel nieuwe keuken. En als je keuken nog makkelijk een tijd mee kan, waarom zou je dan al die moeite nemen? Je kunt dan beter je keuken schilderen. Met wat verf, een paar goede kwasten, wat motivatie en wellicht een lekker muziekje, heb je binnen no-time een spiksplinter nieuwe keuken!

Keukenkastjes verven: hoe kun je dat het beste aanpakken, en wat zijn onze beste tips? Lees gauw verder om antwoord te krijgen op al jouw vragen!

Waar zijn jouw keukenkastjes van gemaakt?

Keukens van hout bieden een perfecte grondlaag om op te verven. Ook jouw keuken of keukenkastjes van kunststof kun je probleemloos verven.

Echter zijn kastjes die vervaardigd zijn uit mdf met folie erop helaas niet erg geschikt om te verven. Dat komt omdat de folielaag flexibel is, waardoor goed hechten haast onmogelijk is. Wat vaak wel werkt, is om de folie met behulp van een föhn te verwarmen en te verwijderen. Op het mdf dat zich onder die laag bevindt, kun je vervolgens wel eenvoudig een verflaag aanbrengen.

Hebben jouw keukenkastjes al een verflaag?

Als jouw keukenkastjes al zijn voor geschilderd, dan is het van belang om te weten met welk type verf dat is gedaan. In de meeste gevallen is er gebruik gemaakt van waterverf.

Hoe je daar achter komt? Nou, zo:

  1. Wrijf met een doek terpentine over de keukenkastjes
  2. Lost de verf op of geeft het af aan de doek? Dan zit er inderdaad watergedragen verf op de keukenkastjes. Zo niet, dan zit er terpentine gedragen verf op de keukenkastjes.

Voorkom het wisselen tussen deze twee basissen, want dat kan voor problemen zorgen. Ga je je keuken verven, houd daar dan rekening mee.

Soort verf voor jouw keukenkastjes

Keukens worden over het algemeen door gezinnen vaak intensief gebruikt. Iedereen zit met de (vieze) vingers aan de keukenkastjes en er wordt soms flink gekookt en gefrituurd. Dit betekent dat de verflaag  van jouw keuken enorm wordt blootgesteld aan viezigheid. Omdat je ervoor wil zorgen dat je keuken zo lang mogelijk mooi blijft, is het van belang om met een kwalitatieve verf aan de slag te gaan als je jouw keukenkastjes gaat schilderen. Dit zal je een hoop moeite besparen voor het onderhoud.

Door producten van kwaliteit te gebruiken, ben je in staat om strak schilderwerk af te leveren. De soort verf bepaalt niet alleen de levensduur van je keukenkastjes en keuken in het algemeen, ook zal het de beste bestendigheid bieden tegen vuil en krasjes.

Er wordt geadviseerd om binnenshuis, en dus ook in je keuken, een verf op waterbasis te gebruiken. Dat is beter voor de gezondheid en daarnaast zul je na het schilderen veel minder last hebt van onaangename geurtjes. Het enige nadeel van waterverf is misschien dat het wat langer nodig heeft om volledig uit te harden. Dit duurt namelijk zo'n twee weken, maar weet wel dat je daarna een steenharde laklaag hebt voor jouw geschilderde keuken.

Wat is nu precies  de beste verf voor keukenkastjes? Er zijn verschillende professionele schildermerken. De betrouwbare merken Sikkens en Sigma worden over het algemeen veel gebruikt bij het schilderen van de keuken. En ga je dan voor een zijdeglans of hoogglans effect, of houd je meer van mat voor een moderne look?

Keukenkastjes verven, of je keuken verven, is ineens veel leuker dan je misschien had gedacht en met behulp van onze tips bespaar je veel van je kostbare tijd!

Hoe zit het met krijtverf?

De reden dat mensen vaak krijtverf willen gebruiken voor het schilderen van hun keuken, is omdat ze denken dat ze hiermee hun keukenkastjes niet hoeven te ontvetten of schuren. Dat is helaas niet het geval. Als je verf gaat aanbrengen op een ondergrond die niet goed vetvrij is gemaakt, zal dat nooit leiden tot een goede afwerking. Een vette ondergrond zal de nieuwe laag namelijk afstoten. Daarnaast is krijtverf vlekgevoeliger dan een lakverf en zal deze dus altijd moeten worden afgewerkt met vernis. Dit kost natuurlijk extra werk en producten.

Wel een goede reden om te kiezen voor krijtverf zou zijn als je van plan bent om speciale verftechnieken toe te passen in je keuken, zoals patineren of doorschuren.

Voorbereiding

Voor een prachtig gerenoveerde keuken moet je nauwkeurig te werk gaan en mag je geen stappen overslaan. Iets wat bij keukenkastjes verven extra aandacht verdient, is de voorbereiding.

Laat je de deurtjes van je keukenkastjes erin of haal je ze eruit?

Kijk even wat voor jou de beste manier is. Je kunt ervoor kiezen om alle kastjes een voor een los te halen en deze dan op je gemakje te verven. Of misschien vind je het handiger om de keukenkastjes erin te laten zitten en dan het schilderwerk toe te passen.

De verschillende deurtjes eruit halen is bijvoorbeeld handig als je een andere werkplek tot je beschikking hebt waar je aan de slag kan gaan met verven.

Vind je het echter handiger om de deuren erin te laten? Dan kun je in ieder geval zowel de binnen- als buitenkant van de keukenkastjes in één keer verven.

Knoppen en grepen verven of vervangen?

Ook moet je voor je zelf bepalen wat je met eventuele knoppen of grepen doet. Het kan namelijk handig zijn om deze los te halen. Het werkt nu eenmaal toch wat fijner als je gaat verven. Misschien wil je de grepen ook eens vervangen of een nieuwe look geven.

Keukenkastjes verven stappenplan

Keukenkastjes reinigen en ontvetten

Iedere keuken is vettig door gebruik en daarom is reinigen en alles vetvrij maken zo belangrijk. Ontvetten doe je met een product dat hier daadwerkelijk geschikt voor is, zoals ammoniak of een ontvetter. Gebuik nooit een chemische ontvetter. Neem voor dit klusje idealiter een witte doek, zodat je in de gaten kan blijven houden hoeveel vuil er nog van de keuken of de keukenkastjes afkomt. Vergeet ook niet om het oppervlak na afloop schoon te spoelen met water.

Ontvet je de keukenkastjes niet, dan zal dat ten koste gaan van een goede hechting van de nieuwe verf, waardoor deze laag minder lang mee zal gaan.

Het ontvetten zal ervoor zorgen dat je keukenkastjes helemaal schoon en klaar zijn om te schuren.

Onderlaag opruwen

Nu is het tijd om de ondergrond een beetje op te ruwen door te schuren met schuurpapier. Heb je een glanzende oude verflaag, dan schuur je door totdat het dof is.

Op een geschuurde onderlaag kan een nieuwe verflaag veel makkelijker binden. Het resultaat is een duurzame afwerking waar je lang plezier van zal hebben.

Na het schuren neem je de ondergrond nog even af met een doek, zodat de deurtjes stofvrij worden. De keukenkastjes zijn nu bijna klaar om te verven!

Randen afplakken

Keukenkastjes schilderen is een leuke klus, maar je moet wel voorzichtig te werk gaan. Daarom is het belangrijk om de delen die niet geverfd hoeven te worden af te plakken met tape. Zo zul je kaarsrechte randen schilderen en voorkom je dat je op ongewenste plekken gaat verven. De muren of tegels in je keuken wil je natuurlijk graag onaangetast houden. Of heb je intussen soms nieuwe ideeën op gedaan en wil je misschien wel je hele keuken schilderen? Welnu, 'first things first'!

Grondlak of primer

Nu is het tijd om de ondergrond van de keukenkastjes te bewerken met een grondlak of primer. Doe dit in de kleuren wit of grijs, afhankelijk van in welke kleur je jouw keukenkastjes gaat schilderen.

In principe is deze stap optioneel en hangt het een beetje af van de situatie. Beoordeel zelf of het nodig is.

Ga je jouw keukenkastjes bijvoorbeeld in dezelfde kleur verven? Dan is een laag aflak vaak al genoeg. Ben je echter van plan om een andere kleur aan te brengen of zijn de keukenkastjes beschadigd en oud? Dan is een grondverf aanbrengen verstandig.

Met een grondlak zorg je ervoor dat de nieuwe verf goed hecht aan de keukenkastjes. Je keuken schilderen wordt op deze manier eenvoudiger en ook het resultaat mag er zijn!

Schilderen keukenkastjes

Het moment is aangebroken; je kunt nu eindelijk beginnen met je keukenkastjes verven!

Breng met een kwast de verf aan in de gewenste kleur. Schilder twee lagen die je tussendoor goed laat drogen en uitharden. Bij voorkeur gebruik je een synthetische kwast. Met een grote ronde patentpuntkwast kun je vlot werken, zelfs op de randjes en in de hoekjes. Gebruik eventueel een roller voor de wat grotere delen om een glad resultaat te bereiken. Om een 'sinaasappel effect' te voorkomen, kun je de keukenkastjes nastrijken met de patentpuntkwast.

Als je verf op waterbasis gebruikt, zal deze snel drogen. Het duurt ongeveer een halfuurtje. Echter duurt het volledig uitharden wat langer. Onthoud: hoe langer de laag kan harden voordat je de volgende laag aanbrengt, hoe sterker het resultaat. Het is dus beter om een wat langere droogtijd aan te houden. Tijdens het drogen kun je rustig gebruik maken van je keuken, zorg er alleen voor dat je de keukenkastjes nog niet belast of vies maakt.

Na het verven van de eerste laag, wordt er soms aangeraden om deze nieuwe laag heel licht te schuren, zodat de tweede laag goed hecht. Dit doe je ongeveer nadat je de eerste laag zo'n vijf uur hebt laten opdrogen.

Weet dat je de nieuwe laklaag van je keukenkastjes zelfs na twee dagen er nog kan afkrabben. Laat het oppervlak dus goed uitharden, dit kan tot wel twee weken in beslag nemen! Wanneer de lak goed is uitgehard, is deze ook daadwerkelijk keihard!

Extra tip: verwijder de tape wanneer de lak nog nat is. Zo zal je de nieuwe laag niet stuk trekken bij het loshalen van de tape.

Behalve schilderen, heb je ook eventueel de mogelijkheid om je keukenkastjes te (laten) spuiten.

Eindresultaat?

Jouw keukenkastjes zijn weer zo goed als nieuw! Daarmee ziet jouw hele keuken er weer spik en span uit. Dankzij onze tips wordt keukenkastjes schilderen of je keuken verven in een nieuwe kleur een leuke en gemakkelijke klus. Met een laag budget en weinig moeite heb je dus binnen no-time een nieuwe keuken!