Houtrot

Houtrot

Als je houtrot ontdekt is dat erg vervelend. Vaak zijn het de kozijnen die het eerst aan de beurt zijn. Houtrot ontstaat door vocht dat in het houtwerk is binnengedrongen. De schimmel die daarna ontstaat vreet zich een weg door het hout en richt - soms onherstelbare - schade aan.

Pak houtrot daarom op tijd en goed aan. Als het hout aangetast is, is dit niet altijd zichtbaar. Het is dus van groot belang om het geveltimmerwerk regelmatig grondig na te kijken op aantasting van de verf, beginnende scheurvorming en hoe de staat van het hout is.

Houtrotvuller

Na het verwijderen van de rotte plek in het hout en het goed schoonmaken hiervan, is het tijd om houtrot-impregneer aan te brengen. Laat deze drogen voordat je verder gaat.

Vervolgens breng je een twee componenten houtvuller aan. Meng de twee componenten en let op dat je niet teveel aanmaakt, het wordt namelijk snel hard.

Breng de houtvuller aan met een plamuurmes en laat het minimaal 6 uur drogen voordat je gaat schuren en schaven.

Eenmaal droog ga je het bewerkte oppervlak schuren. Je wilt immers een naadloze overgang tussen het hout en de plek met houtvuller. Na het schuren kun je beginnen met schilderen. Gebruik voordat je gaat verven het liefst eerst een primer en geef de behandelde plek wat extra aandacht.                                            

Kneedbaar hout

Er zijn speciale reparatiepasta’s voor het permanent repareren van beschadigd hout; de eerste noemen we ook wel kneedbaar hout.

Dit type reparatiepasta is ideaal voor het repareren van allerlei houtbeschadigingen in huis. Er is geen voorbehandeling met impregneer nodig en het oppervlak is - eenmaal droog - erg goed schuurbaar.

Het kneedbare hout bestaat uit twee componenten die je met elkaar mengt en is ontzettend makkelijk te modelleren met een modelleer mes.

Vloeibaar hout

Het andere reparatiemiddel is vloeibaar hout. Vloeibaar hout is een elastisch reparatiemiddel dat ook geschikt is voor lamineren en voor het afdichten van scheuren. Het droogt snel en is meestal na één uur al overschilderbaar. Zachte houtsoorten moeten bij voorkeur eerst geïmpregneerd worden.

Vloeibaar hout is oplosmiddelvrij en soepel verwerkbaar.

Tijdens het aanbrengen en drogen, moet de omgeving wel aan een aantal voorwaarden voldoen:

  • Er moet goede ventilatie zijn
  • De ondergrond- en omgevingstemperatuur moeten boven 5°C zijn
  • De luchtvochtigheid mag maximaal 85% zijn
  • De ondergrondtemperatuur dient minimaal 3°C boven het dauwpunt te liggen

Als het vloeibaar hout droog is, kan het geschuurd, eventueel geïmpregneerd en geverfd worden.

Houtrot reparatie

Houtrot is vaak goed te behandelen en repareren. Maar hoe ga je precies te werk?

Begin altijd met het verwijderen van het rotte hout met behulp van een krabber of een frees.

Haal altijd een extra deel gezond hout weg, om de rotte plek heen.

Laat deze plek een aantal dagen drogen. Maak vervolgens de ondergrond goed schoon en vetvrij en laat het geheel opnieuw drogen.

Breng dan een houtrot impregneer aan. Dit middel dringt diep in het hout en pakt alle schimmelsporen in het hout aan. Laat de plek zo'n 6 uur drogen.

Conclusie

Loop elk seizoen het houtwerk buiten even na, dan ben je er meestal op tijd bij en kan je houtrot nog eenvoudig repareren.

Maak ook geregeld het buiten houtwerk schoon! Wist je dat opgehoopt vuil de verflaag aan kan tasten? Zo heb je veel eerder kans op het ontstaan van houtrot.

Het is goed om kitnaden nader te onderzoeken en na te gaan of ook deuren vrij open en dicht kunnen. Is dit niet het geval, dan is de bestaande verflaag wellicht beschadigd en kan er vocht in het hout dringen.

Zorg altijd dat de oorzaak verholpen wordt, alleen dan ben je zeker van goed verricht onderhoud!