Hoeveel kleuren heeft een regenboog?

Hoeveel kleuren heeft een regenboog?

Een regenboog heeft 7 kleuren. Rood, oranje, geel, groen, blauw, indigo en violet. Ook wel afgekort als ‘roggbiv’. Een ezelsbruggetje om de kleuren én de volgende van de kleuren in de regenboog makkelijk te onthouden.

De regenboog bestaat uit minimaal zeven kleuren, maar heeft in de praktijk meer dan duizend verschillende tinten. Het is daardoor ook mogelijk om per druppel een andere kleur te onderscheiden. Allemaal onderdeel van dit natuurspektakel!

Een regenboog ontstaat doordat zonlicht op waterdruppels schijnt. Dit is ook waarom je vaak een regenboog ziet nadat het heeft geregend. Hierdoor breekt het licht, weerkaatst het op de achterzijde van de volgende druppel en breekt het opnieuw. Een soort flipperkast, maar dan met zonlicht!

Het zonlicht dat we kennen is in feite opgebouwd uit een combinatie van een heleboel kleuren. De waterdruppels in de lucht werken als een soort prisma en splitsen het witte licht in allerlei kleuren.

Dat ons zonlicht uit allerlei kleuren bestaat ontdekte Isaac Newton al in de 17de eeuw. Dat toonde hij aan met behulp van een prisma, die net als waterdruppels lichtstralen breekt. Het was ook Newton die maar zeven kleuren onderscheidde in zo’n regenboog. En dus niet het hele kleurenspectrum dat hij in die brekende lichtstraal had ontdekt.

De kleuren in de regenboog vloeien geleidelijk in elkaar over. Maar die nuances zijn heel wat moeilijker te zien. Onze hersenen voegen alles samen tot een beperkt aantal kleurstroken: een rode strook, een oranje, een gele...  Gezichtsbedrog dus, maar wel erg mo0i!

Ok, Newton dus. Maar hoe werkt gekleurd licht dan? Deze kleuren zijn het resultaat van fysische processen, waarbij licht wordt gesplitst in verschillende golflengtes. Daardoor ontstaat een regenboog als de zon of sterren schitteren door een nevelig wolkenpakket op ongeveer tien kilometer hoogte boven de aarde. Dankzij dat soort atmosferische gebeurtenissen kan iedere kleur uiteindelijk naar beneden schemeren.

Waarom benoemen we dan maar 7 kleuren? Of het waar is weet ik niet, maar het verhaal gaat dat Isaac Newton kleur koppelde aan muziek. Net als de zeven tonen op de toonlader (do-re-mi-fa-sol-la-si) zijn er nu dus ook zeven regenboogkleuren. Allemaal dankzij Newton!