Het verschil tussen muurverf en latex verf

Het verschil tussen muurverf en latex verf

Het is weer zover: je wil je huis onder handen nemen en wat wanden en/of muren gaan verven. Je zoekt naar tips en je leest onvermijdelijk over muurverf en latex; je hebt vroeger vaker dan eens gehoord dat latex een goede en hoogwaardige kwaliteit verf is, beter dan muurverf.

De grote vraag is, is er eigenlijk wel een verschil tussen muurverf en latex?

Het antwoord ligt in het verleden: vroeger werd met ‘latex’ aangeduid dat je een betere en duurzamere kwaliteit verf had dan de gewone muurverf.

Geen verschil (meer)

Latexverf werd vroeger vervaardigd uit sappen van de rubberboom, de zogeheten ‘latex sappen’. Latex verf was verreweg veel beter dan de gewone acrylaat muurverf.

Het is nu echter zo, dat de latex kwaliteit ook prima synthetisch na te maken is. Er zit dus geen verschil meer in muurverf of latex.

De technieken voor het produceren van verf zijn namelijk met grote sprongen vooruit gegaan. Alle muurverf van hoogwaardige kwaliteit wordt tegenwoordig gemaakt van watergedragen acrylaatdispersie.

Waarom we muurverf toch latex noemen

Vroeger zat er dus weldegelijk een groot kwaliteitsverschil tussen latex- en muurverf. Nu bestaat dat verschil niet meer. Latex is tegenwoordig gewoon de naam van het product. Het wordt echter niet meer van latex sappen gemaakt, maar het wordt op basis van kunstharsdispersie vervaardigd.

Waarom dan toch die benaming ‘latex’ als het ‘gewoon’ muurverf is? Dit is natuurlijk een slimme marketingtruc; de verfindustrie weet immers dat latex nog steeds geassocieerd wordt met hoogwaardige kwaliteit. De meeste mensen denken namelijk nog steeds dat wanneer ze latex verf aanschaffen, ze een betere kwaliteit muurverf hebben gekocht.

Dit is absoluut niet zo, maar we laten ons blijkbaar graag in het ootje nemen. Wordt wakker, deze latex verf is echt niet beter voor jouw muren dan een heel simpele muurverf, waar geen latex op het etiket staat.

Vraag advies

Het kan nooit kwaad om professioneel advies te vragen. Misschien heb je vragen over de voorbehandeling van een muur of over bijvoorbeeld de dekking van de verf. Als je voorstrijk gebruikt, heb je bijvoorbeeld geen grondverf meer nodig, wist je dat?

Denk ook eens aan muurverf voor de keuken of voor de badkamer, deze moet resistent zijn en tegen reinigen en schrobben kunnen.

Een buitenmuur kan juist weer beter - na het voorstrijken - worden geverfd met een goed reinigbare en weerbestendige muurverf op waterbasis.

Als je onzeker bent over welke kleur te gebruiken, kan een kleurenwaaier je prima helpen. Bekijk de kleurenwaaiers van een paar verschillende merken, er zit zeker een kleur bij - en een kwaliteit - die jou aanspreekt.

Conclusie

Tussen latex verf en muurverf zit vandaag de dag geen verschil meer. Of de naam op het verfblik nu latex of muurverf aangeeft, de kwaliteit is gewoon hetzelfde. Besteed liever je aandacht aan het uitkiezen van de juiste kleur en type verf en de voorbehandeling van de te verven muren of wanden. Op deze manier zorg je er zeker voor dat jouw project tot een goed einde wordt gebracht. Veel succes!