Glas verven

Glas verven

Stel je voor, je wil op glas gaan verven. Wellicht wil je een saaie glazen deur een andere kleur geven, of een mooie tekening aanbrengen op het raam in je woonkamer. Het kan ook zijn dat je bijvoorbeeld een glazen vaas wil decoreren.

Hoe ga je dat dan aanpakken? Je zult allereerst voor een glasverf - dat bestaat gewoon - moeten gaan kijken in jouw gewenste kleur. Je kunt echter ook acryl verf, acryl lak of latex gebruiken.

Je kunt kiezen uit verf op oliebasis, die geschikter is voor buiten vanwege zijn bestendigheid tegen alle weersomstandigheden. De verf op oliebasis stinkt een beetje en is daarom niet erg geschikt om binnen te gebruiken. Wil je de ramen binnen verven of decoreren, kies dan liever verf op waterbasis.

Tips voordat je gaat verven

Een goed begin is het halve werk, dus voordat je met verven begint, lees eerst even onze handige tips:

  • Houd er rekening mee dat je jouw beschildering of schilderwerk van twee kanten zult zien. Kies dan ook een kleur en een ontwerp dat van beide kanten mooi om te zien is.
  • Houd altijd een spons met water of een beetje terpentine bij de hand. Zo kun je foutjes snel wegwerken.
  • Om strakke lijnen te verkrijgen, verwijder je de aangebrachte tape wanneer de verf nog nat is.
  • Twee keer een dunne laag verven is altijd beter dan in één keer een dikke laag.
  • Weet je dat het heel mooi is als je matte glasverf - eenmaal droog - behandelt met een wax laagje? Probeer het eens met een glazen vaas!

Verf en penselen

De juiste verf

Je wil de juiste verf aanschaffen. Lees goed de instructies en vraag zonodig advies. Je wil er immers zeker van zijn dat de verf makkelijk aan te brengen is en je wil natuurlijk weten of de verf lang mooi blijft. Verder let je op de juiste kleur en op de mate van transparantie, dat is vooral belangrijk voor de sfeer in een kamer.

Op kleine glazen onderdelen of objecten kun je de verf afbakken. Op deze manier hecht de verf enorm goed op het glas. Er bestaat echter ook glasverf die niet afgebakken hoeft te worden. Deze is perfect geschikt voor de grotere oppervlakken.

De juiste penselen

Schaf daarnaast de juiste penselen aan; dit kunnen zowel synthetische- als natuurlijke penselen zijn, ze zijn beiden goed te gebruiken op glas. Weet wel dat een natuurlijke penseel iets makkelijker en streeploos verft.

Tref de juiste voorbereidingen

Het glas dient natuurlijk goed schoongemaakt en ontvet te worden, voordat je begint met verven. Plak ook delen die niet geverfd moeten worden goed af met schilderstape en leef je uit.

Conclusie

Verven op glas klinkt moeilijker dan het daadwerkelijk is. Neem onze adviezen in acht, lees de aanwijzingen op de verpakking aandachtig door en je zult er prima in slagen.

Het zal enorm leuk zijn om je eigen ontwerp terug te zien op een van de ramen in jouw huis. Gekleurde ramen creëren vaak ook een prachtige lichtinval, denk maar eens aan kerken en de lichtinval door hun gekleurde glas in lood ramen.