Fineer verven

Fineer verven

Je kan jouw meubels met fineerlaag echt een compleet nieuwe look geven!

Fineer is - zoals je waarschijnlijk weet - een dun laagje hout of kunststof op een meubelstuk, het wordt vaak gebruikt bij goedkopere meubels of minder fraaie houtsoorten. Met het aanbrengen van een fineerlaag aan de buitenkant, geeft het meubelstuk de indruk van (goed) hout of kunststof te zijn gemaakt.

Fineerlaag van hout

Het kan gaan om een fineerlaag van echt hout; wanneer deze geschuurd is en de lak of oude verf netjes verwijderd is, kun je meteen een mooie whitewash gebruiken of het meubelstuk met een matte krijtverf of andere verf beschilderen.

Fineerlaag van kunststof

Het kan echter ook gaan om een fineerlaag van kunststof, meestal het geval bij goedkopere meubels van de bouwmarkt. In dit geval gebruik je soms eerst een multiprimer om de verf later goed te laten hechten op deze gladde ondergrond. Houdt er dus rekening mee dat sommige gladde meubelstukken als een kast of een aanrechtblad om deze extra stap vragen! Je kunt daarna gebruik maken van bijvoorbeeld acrylverf of krijtverf.

Waar begin je mee?

Het is enorm belangrijk eerst eventuele beschadigingen te herstellen. Je kunt fineer pas verven als de onderlaag goed is. Na het herstellen, is het belangrijk om het meubelstuk voor te bereiden. Verwijder wasachtige of vette lagen met een ontvetter of schoonmaakazijn.

Het is in principe voldoende de fineerlaag van het meubelstuk helemaal mat te schuren. Let hierbij wel op oneffenheden: de laag moet egaal worden. Als je klaar bent, wil je namelijk een vrij gladde ondergrond hebben.

Meubelstuk gronden of primen

Meubels moeten gegrond worden als het om een harde of kunststof ondergrond gaat; breng dus een solide basis aan met een multiprimer. Als je echter gaat verven op een geschuurde en ontvette verflaag, is dit in principe niet nodig.

Let wel op, want ‘kaal’ hout moet je altijd gronden of primen, behalve als het ‘bloedt’. Bloedend hout wordt veroorzaakt door de activering van kleurstoffen in onbehandeld hout. Deze kleurstoffen worden geactiveerd als er verf op dit onbehandelde hout wordt aangebracht.

Aan de slag met schilderen

Vervolgens kun je aan de slag met schilderen. Wat voor verf heb je uitgekozen? Er zijn enorm veel verfsoorten, maar vele klussers geven voor meubels de voorkeur aan krijtverf. Wat ook populair is, is om een white wash of vergrijzende was op het meubel aan te brengen.

Conclusie

Hoe leuk is het om jezelf helemaal uit te leven met het schuren en verven van oude meubels, om ze weer een hippe kleur te geven en zo je huis weer fijn up-to-date te hebben! Je kunt beginnen met bijvoorbeeld de slaapkamermeubels; pas ze aan in de trendy kleuren van het nieuwe seizoen en geniet van de verbetering. Daarna durf je het vast wel aan om ook je meubels in de huiskamer onder handen te nemen!

Het opnieuw verven en verbeteren van meubels wordt wellicht nog jouw nieuwe hobby; je hebt namelijk snel resultaat van je werk, maar het belangrijkst is dat het vooral zoveel voldoening geeft!