De wondere wereld van kleur

De wondere wereld van kleur

Kleuren vinden we overal om ons heen en ze hebben zowel bewust als onbewust veel invloed op ons humeur en ons leven. Je kunt kleuren op verschillende manieren bekijken, bijvoorbeeld uit een technisch oogpunt of juist op een gevoelsmatige manier. Maar kleuren hebben ook allemaal een eigen werking en vaak een betekenis. En je kunt ze met elkaar mengen, waardoor er weer nieuwe kleuren ontstaan. Lees maar mee hoe het allemaal werkt, dan nemen we een kleurrijke duik in deze interessante wereld.

De betekenis van kleuren
Door de jaren heen en in verschillende delen van de wereld, hebben kleuren altijd al een belangrijke rol gespeeld. Zo worden kleuren veelal gebruikt om signalen af te geven. Rood staat voor gevaar, waar groen vaak aangeeft dat iets oké is. Het is daardoor een communicatiemiddel, maar het wordt ook in verschillende culturen ingezet om bepaalde feesten en tradities te kenmerken. Het verschilt ook per persoon, hoe je reageert op een bepaalde kleur en of die kleur jou wel of niet aanspreekt. Zo kan iemand paars een verschrikkelijke kleur vinden, terwijl het voor een ander de mooiste kleur ter wereld is. Sony heeft hier bijvoorbeeld slim op ingespeeld met de kleuren DualSense controller van de nieuwe Playstation 5.

Kies de kleur die bij je past
Het kiezen van kleuren kan nogal een lastige klus zijn, zeker wanneer je gaat verven. Je wilt geen kleur kiezen waar je snel op uitgekeken raakt, maar tegelijkertijd moeten je muren wel in een kleur geschilderd worden die aangenaam is om naar te kijken. Zo kunnen lichte kleuren ruimtes groter doen ogen, waar donkere kleuren een ruimte juist verkleinen. En het telt ook mee welke kleuren jou als persoon aanspreken. Zo kan een witte muur ruimtelijk ogen, maar als je dat niet mooi vindt houdt het snel op.

Mixen met kleur
Gelukkig kun je verf in de meeste gevallen laten mengen, zodat de perfecte kleur voor jou ontstaat. Door middel van de kleurnamen en –codes die op een kleurstaal of in een kleurenwaaier staan, kun je de mooiste combinaties laten maken. Deze vind je gewoon in de bouwmarkt bij jou in de buurt. En vaak zijn die namen en codes ook online te vinden in webshops. Daardoor kun je zelfs verfkleuren van verschillende merken met elkaar laten mengen.