Beton storten - Beton laten storten of zelf doen?

Beton storten - Beton laten storten of zelf doen?

Het storten van beton klinkt als een flinke klus. Dat hoeft niet, maar als je niet goed voorbereid bent kan het zeker tegenvallen. Voor je gaat beginnen is het belangrijk een aantal zaken te bedenken. Ga je zelf een kleine hoeveelheid beton mixen? Of wil je bijvoorbeeld een fundering of betonvloer storten en heb je een flinke lading betonmortel nodig? In het eerste geval kan je het waarschijnlijk goed af met een kuip of kleine betonmolen. In het tweede geval is beton bestellen of beton laten storten een betere optie. Met andere woorden: elke klus vraagt om een andere aanpak.

Wat is beton eigenlijk?

Laten we beginnen met het begin. Beton is een mix van zand, cement en grind. Het zand en grind worden door het cement aan elkaar gebonden. Echt beton heeft behoorlijk wat grind. Wil je beton zonder grind? Dan heet het zandcement. Dit wordt vooral gebruikt om vloeren te egaliseren, maar daar zijn tegenwoordig betere alternatieven voor, zoals Egaline. Om mortel te maken neem je zand, cement en grind. Hier voeg je vervolgens water aan toe. Nu heb je betonmortel of kortweg mortel. Pas als dit is uitgehard heet het beton.

Beton storten

Zoals gezegd zijn er een hoop tips te geven als het gaat over beton storten.

Houd er rekening mee dat je met betonmortel een werkend product in handen hebt. Je kunt dus niet rustig aan doen. Ga je zelf aan de slag, zorg dan in ieder geval voor een aantal kruiwagens. Vaak wordt de tip gegeven dat je altijd 1 kruiwagen meer nodig hebt dan het aantal mensen dat bezig is met de stort. Zo heb je een lekbak voor bij de vrachtwagen en voorkom je een grote hoop beton op de oprit of een complete betonvloer op straat.

Hou rekening met minimaal 3 personen voor het storten van een redelijke hoeveelheid beton. Net als bijvoorbeeld grondverzet is werken met beton een zware klus die de ongetrainde kluskoning best kan verrassen.

Het storten van beton, hoe werkt dat?

Beton storten begint met een goede voorbereiding. Onze eerste tip: bereken nauwkeurig hoeveel beton je nodig gaat hebben. Je zult niet de eerste zijn die nog een stuk vloer moet storten heeft als het beton al op is.

Gewicht van beton

Omdat het gewicht van beton behoorlijk kan oplopen als je wat meer  gebruikt is het aan te raden goed te kijken naar de fundering. Dit is niet altijd relevant, bijvoorbeeld bij de stort van een betonvloer voor een schuur of garage.

Twijfel je over het gewicht van je nieuwe vloer? Dan zijn er lichtere mortels. Je leverancier kan je precies vertellen welke soort beton het beste past bij jouw klus. Beton storten is geen rocket science, maar het storten is wel een klusje dat in één keer goed moet gebeuren.

Ondergrond bij storten beton

Heb je een grote oppervlakte, zoals bij een betonvloer? Dan is het aan te raden de ondervloer goed te egaliseren. Je kunt hiervoor vulzand gebruiken. Zorg er voor dat er geen losliggende delen van de vorige vloer achter zijn gebleven en werk zo nodig met zwaluwstaartplaten om een gladde en stabiele ondergrond te creëren.

Afhankelijk van de dikte van je betonvloer is wapening niet nodig, aan te raden of zelfs noodzakelijk. In de meeste gevallen zijn de betonnen vloeren vrij vlak en hoef je niet over wapening na te denken.

Heb je een ander project in gedachten en wil je een bepaalde vorm van beton maken? Dan zul je eerst een bekisting moeten timmeren. Dat kan met zwaluwstaartplaten of met betonplaat.

Betonmortel aanmaken

Het maken van betonmortel is behoorlijk simpel. De drie ingrediënten van elke mortel zijn zand, cement en grind. Ga je beton storten dan meng je zo kort mogelijk van te voren 1 deel cement, 2 delen zand en 3 delen grind met water. Wil je het nog eenvoudiger maken? Dan is er ook betonmortel te koop bij de lokale bouwmarkt.

Voor een kleine hoeveelheid mortel is een kuip prima geschikt. Heb je meer beton nodig dan kan een betonmotel uitkomst bieden. Voor de grootverbruikers is er de mogelijkheid om online beton te bestellen. Dat komen ze dan op afspraak leveren met een betonwagen.

Betonvloer egaliseren

De stort van een nieuwe betonvloer is leuk, maar het egaliseren van je betonvloer is essentieel om er lang plezier van te beleven. Dat kan tijdens de stort met een reilat, maar ook achteraf of bij een bestaande betonvloer met egaline. Egaline is een soort vloeibaar cement gemaakt uit kunststoffen waarmee je gemakkelijk een glad oppervlak krijgt.

Uitharden

Is alles rondom de stort goed gegaan? Dan is dit de fase waarin de betonmortel echt beton wordt. Het uitharden van je nieuwe vloer kan een paar dagen duren, maar ook een paar weken. Dit is afhankelijk van de dikte van je betonvloer, maar ook van de gebruikte mortel en van de luchtvochtigheid en temperatuur in huis (of buiten).

Beton laten storten

Klinkt dit allemaal als veel werk? Dan is beton laten storten een goede optie. De prijzen daarvan lopen uiteen. Weet dat je aannemer graag met een aantal man zo'n klus zal aanpakken. Een extra persoon kan bijspringen waar nodig en zal zich bijna altijd terugbetalen.

Beton bestellen - Wat zijn de kosten?

Er zijn in heel Nederland en België een behoorlijk aantal online leveranciers van beton. Beton bestellen is tegenwoordig erg makkelijk en vergelijkbaar met het online kopen van een boek. De kosten van beton bestellen variëren, maar grofweg kost een kuub beton tussen de € 100 en € 250 per m3. De prijs die je betaalt voor een kubieke meter beton is natuurlijk afhankelijk van de leverancier, maar bovenal van de hoeveelheid beton die je afneemt. Een groot oppervlak storten is relatief voordelig. De vrachtwagen moet toch rijden, of je nou 1 of 100 m3 nodig hebt. De prijzen laten dit duidelijk zien.

Binnen enkele dagen of zelfs de volgende dag geleverd? Dat is tegenwoordig geen enkel probleem meer. Wanneer je haast hebt is dat wel fijn! En denk eens aan je laatste klus. Goede kans dat die uitliep. Daarom is het fijn dat je beton kunt bestellen zodra je er klaar voor bent en dan niet weken hoeft te wachten. De beste leverancier? Die kan snel leveren, op alle plaatsen in Nederland en heeft misschien nog een paar goede tips voor je!

Conclusie

Beton storten is niet moeilijk wanneer je goed voorbereid bent. De stappen die leiden tot een mooie betonvloer zijn goed te volgen voor iedereen. Voor de grotere klussen is het aan te raden (online) advies in te winnen.

Tot slot nog even een reminder hoe het niet moet :)