Behang verven - Lees deze tips voor behang overschilderen

 

Behang verven - Lees deze tips voor behang overschilderen

Oud behang neemt over de jaren af in kwaliteit en dat kan het woonplezier flink bederven! Ben je toe aan nieuw behang, maar heb je geen zin of tijd om opnieuw te gaan behangen? Dan is behang verven misschien wel de beste oplossing! De klus is eenvoudig uit te voeren, zolang je maar op de juiste manier te werk gaat. In dit artikel leggen we je uit hoe je het best aan de slag kunt gaan met behang verven.

De staat van je behang

Allereerst is het van belang om te checken of je huidige behang goed vastzit. Is dat niet het geval, dan moet je het behang eerst vastplakken met een goede behanglijm. Zorg dat je een dikke laag lijm aanbrengt en druk de delen goed aan. Ook is het belangrijk om overtollige lijm direct te verwijderen, zodat dit niet blijft vastplakken aan het behang. Behang verven kan prima, maar de hechting op behanglijm is een stuk minder goed.

Verven over behang, kan dat?

Uit de intro had je vast al begrepen dat verven over behang een mogelijkheid is. Opnieuw behangen is dus niet nodig. Daarbij moeten we echt echter wel vermelden dat dat niet het geval is bij afwasbaar behang en papierbehang. Deze soorten behang bevatten namelijk een laag waarop de verf niet goed kan hechten en er daardoor een kleverig effect ontstaat. Afwasbaar behang heeft een toplaag van kunststof en bij papierbehang is er grote kans op de vorming van blaasjes.

Voor je behang gaat verven is het daarom essentieel om te weten wel type behang je hebt.

Welke soorten behang overschilderen

Benieuwd bij welk behang je er wel probleemloos overheen kunt schilderen? Dat vertellen we je graag! Bijna alle behangsoorten kan je overschilderen. Toch is het verstandig goed te kijken of ook jouw behang geschikt is om te verven. Anders kan je straks je muren opnieuw behangen, een hele klus!

Glasvezelbehang verven

Wil je jouw glasvezelbehang in een andere tint schilderen? Dan kan dat gewoon. Glasvezelbehang wordt ook wel glasweefselbehang genoemd en heeft een mooie structuur van zachte glasvezel, is sterk én werkt brandvertragend. Glasvezelbehang is bij uitstek geschikt om te schilderen, al is het wel belangrijk om te weten hoe je dat het beste kunt doen voor een mooi resultaat.

Je moet het behang eerst schoonmaken met water of anders met een speciale ontvetter die geschikt is voor glasvezelbehang.

Net zoals bij ieder andere soort verf, plak je de randen van het te schilderen oppervlak goed af met schildertape. Ook kies je voor de juiste tools en kwast.

Let op: glasvezelbehang behandel je niet met standaard muurverf maar met speciale verf. De beste optie is het mengen van standaard muurverf met latexverf in de gewenste kleur. Dit kun je het beste bij een bouwmarkt laten doen. Als basis kies je dan een goed dekkende muurverf en hier zoek je idealiter samen met de winkelbediende de juiste latex bij.

Een laatste belangrijke tip is om je schilderstape te verwijderen nog vóór de verf op het glasvezelfbehang droog is. Wacht je tot de verf droog is dan is de kans groot dat je delen van je net geverfde oppervlak meeneemt bij het verwijderen van de tape.

Vinylbehang

Vinylfabrikanten adviseren vaak om niet over vinyl behang heen te verven, omdat de muurverf kan gaan kleven. Professionele schilders geven echter aan dat het wel degelijk mogelijk is om over vinyl heen te verven, mits het met een goede latexverf gebeurt EN het behang goed vastzit.

Het meeste vinylbehang bestaat uit een onderlaag van papier en een bovenlaag van vinyl. Ook zitten er weekmakers in dit soort behang die het behang soepel houden. Het komt nogal eens voor dat wanneer  men vinylbehang gaat oververven, de weekmakers gaan werken. Hierdoor ontstaan er na het drogen vlekken en kan de verflaag kleverig worden.

Test een klein stukje behang

Het is daarom verstandig om eerst een klein stukje behang te schilderen en het een dag te laten drogen ter controle. Je kunt er ook voor kiezen om op voorhand een isoleerlaag aan te brengen, die na een paar uur gewoon overschilderbaar is.  Je kunt hierover met alle reguliere muur- en structuurverven het behang vervolgens de gewenste kleur verven.

Vliesbehang

Vliesbehang bestaat uit meerdere lagen, namelijk een basis van glasvlies en een afwerking van vinyl. Ook in vliesbehang zitten weekmakers. Het is dus belangrijk om hier ook weer ter controle een proefvlakje te maken om te kijken of het overschilderen met muurverf problemen geeft. Gebruik bij vliesbehang anders ook weer een isoleerlaag.

Renovlies

Bij renovlies kies je een product op waterbasis. Lees altijd aandachtig de instructies van de fabrikant, zoals het verbruik, de droogtijd en andere belangrijke kenmerken. Voor een betere verdeling van de verflaag, is het verstandig om het oppervlak voor te behandelen met een eenvoudige roller. Als je een grondlaag aanbrengt, zal de textuur meer tot uiting komen.

Als verf kun je reguliere muurverf gebruiken. De randen kun je met een kwast schilderen, en de grote delen doe je met een roller. Renovlies is zeer geschikt om je muur strak en netjes af te werken. Het is sterk materiaal dat tegen een stootje kan. Ook kan het kleine scheuren overbruggen, waardoor jouw muur er altijd strak uit zal blijven zien.

Voor een oogverblindend effect breng je eerst nog een grondlaag aan, waardoor de muur beter uit de verf zal komen!

Behang verven: onze tips

Om voor een mooi eindresultaat te zorgen, zijn er nog een aantal tips die we je graag mee willen geven voor als je je behang gaat verven.

Verfsoorten bij verven over behang

Wij adviseren je om niet voor de eerste beste goedkope verfsoort te gaan. Ga voor een verf met kwaliteit, bijvoorbeeld van Sikkens of Sigma. Goedkope verf hecht namelijk vaak minder goed dan verf van kwaliteitsmerken. Door voor verf van hoge kwaliteit te kiezen, zul je er zeker van zijn dat jouw schilderwerk nog jarenlang mee zal gaan. De prijzen hiervan liggen iets hoger, maar je hebt ook minder nodig én het werkt een stuk fijner. Houd er verder rekening mee dat je voor behang verven over het algemeen meer verf nodig hebt dan voor het verven van een kale muur. Het papier in het behang werkt als een spons. Sla dus genoeg in!

Behang overschilderen met latex

Behang verven met latex komt het meeste voor. Gebruik alleen latex als het behang stevig vastzit, omdat latex op waterbasis is.

Er zijn ook andere verfsoorten geschikt voor behang, zoals krijtverf. Het is een bijzondere verf die zorgt voor een uniek resultaat. Zorg er in ieder geval voor dat je de krijtverf niet te dik aanbrengt, zo blijf je de patronen nog zien! Verder kun je ook nog behang schilderen met kalkverf.

Gebruik bij het verven een verfbak met verfroller om de verf gelijkmatig te verdelen. Ga baan voor baan te werk en laat de banen goed met elkaar overlappen.

Wat je vooral niet moet doen, is behang verven met structuurverf.

Kleur bij verven behang

Welke RAL kleur kies je om behang te verven? Je kunt kiezen voor een egale kleur, maar je kunt natuurlijk ook mixen met kleuren. Je kunt bijvoorbeeld wisselen in de kleuren van de banen. Dat geeft een enorm leuk effect!

Jouw ideale stijl

Voor de ideale kleur, bekijk je jouw ruimte eens goed. Welk effect wil je het liefste bereiken met het overschilderen van je behang? Wil je meer sfeer aanbrengen of de kleur laten matchen met een bepaalde interieurstijl? Je kunt met kleur een heleboel effecten creëren. Een ruimte lijkt bijvoorbeeld meer vierkant als je twee korte muren een donkere tint geeft. Wil je een ruimte meer opfleuren, dan kun je het behang schilderen met strepen.

Hieronder een overzichtje van verschillende kleuren en wat deze voor je interieur kunnen doen!

Behang schilderen - Dit doen kleuren

Wit: Gebruik je wanneer je een ruimte groot wil laten ogen. De meest populaire tint is natuurlijk RAL 9001.

Grijs: Dit is een veilige kleur, omdat het bij alle andere kleuren past.

Groen: Als je rust en kalmte wil creeren in de ruimte.

Geel: Voor een energieke uitstraling. Het wordt overigens afgeraden om alle wanden geel te schilderen. Combineer geel bijvoorbeeld met een contrasterende donkere kleur.

Blauw: Deze kleur straalt koelte uit en zorgt voor kalmte. Ook realiseer je er een maritieme look mee.

Rood: Je behang schilderen met rood-tinten zorgt voor een opvallend karakter.

Primer

Het beste kun je het te verven behang eerst voorbehandelen met een primer. Dit maakt verven niet alleen een stuk eenvoudiger, ook zorgt ook voor een goede hechting.

Na het aanbrengen van de primer moet je ongeveer 4 tot 7 uur wachten totdat je de volgende laag kunt schilderen.

Door het gebruik van een primer ben je er zeker van dat de verf beter hecht. Daarnaast vermindert een primer de kans dat de verf in het behang gezogen wordt. De verf zal zo eerder dekken en zullen er minder lagen nodig zijn. Heeft jouw behang een motief of is het gekleurd? Dan is het verstandig om grijze voorstrijk aan te brengen om de kleur zo te maskeren.

Vachtroller

Bij behang schilderen is het stappenplan voor verven eigenlijk hetzelfde als bij het verven van je muur. Gebruik voor de grote oppervlakten een grote vachtroller. De hoeken en randjes doe je met een kleine blokkwast.

Je begint met de randjes en hoekjes. Ben je daarmee klaar, dan rol je de vachtroller door de verfbak en begin je bovenaan en werk je netjes naar beneden.

De klus is op deze manier goed te overzien en zul je een mooi eindresultaat hebben!