RAL 1024 Okergeel

 

 
p

RAL-nummer

RAL 1024

Naam

RAL 1024 Okergeel

b

Geen kleurstaal


De kleur RAL 1024 Okergeel is in het RAL-kleurensysteem bekend als RAL1024.

Kijk even verder dan enkel de jaren zeventig en de hippie connecties van okergeel en je zult al snel ontdekken dat het in feite een unieke kleur is die een decoratieve geschiedenis heeft die ver in de tijd teruggaat.

Het is immers een natuurlijk pigment, wat zo direct uit de grond opgegraven kan worden en daarom in elke cultuur en beschaving aanwezig is. Okergeel is zelfs de oudste van alle organische pigmenten!

Bank in okergeel
Bank in okergeel

Warm en aards!

Okergeel doet warm en aards aan. Het werd oorspronkelijk vanuit klei met daarin kleurrijke mineralen gemaakt en heeft een oeroude uitstraling. Het woord oker stamt overigens van het Griekse woord ochros af dat geelachtig betekent.

Okergeel varieert van goudkleurig tot lichtbruin. Het is de sfeervolle kleur die je op veel gepleisterde muren in de Toscane ziet. Het is als een tarweveld bij zonsondergang. Het is als de gloed van mooie goudkleurig eikenhouten vloeren.

Zonnig en opbeurend!

Daarnaast roept het heel levendige okergeel ook fijne zonnige, warme, plus opbeurende associaties op, dus mag het ook geen verrassing zijn dat het zowel als een opvallende accentkleur werkt, maar zich ook prima leent om bijvoorbeeld snel een donkere gang of een saaie formele eetkamer prachtig op te fleuren.

Een okerkleurige kamer is al snel een gezellige kamer. Je kunt het prima voor accessoires gebruiken, aangezien het een helderheid, rijkdom en energie toevoegt, net als andere gele kleuren, maar het is gelukkig iets meer ingetogen. Oker is dan ook zeker het volwassen geel te noemen.

Okergeel combineren

Oker met andere kleuren combineren is ook niet zo lastig als dat het op het eerste gezicht misschien lijkt. Voor wat meer drama, combineer je het met wat felle groentinten als een soort tropische botanische omgeving. Gebruik het met wittinten om het wat in te dimmen, of combineer okergeel met een zachte zwarttint en het zal er dramatisch uitzien, maar toch nog steeds prettig voor het oog zijn.

Probeer okergeel eens uit in de functionele kamers van jouw huis, zoals de badkamer en keuken. Okergeel kan namelijk echt heel goed werken door het als een onverwachte accentkleur te introduceren.

Een vrolijke gloed

Oker komt ook vooral goed tot zijn recht in donkere ruimtes. Het voegt aldaar vlot een vrolijke gloed toe en is zodoende perfect voor al die gangen of kamers die zich op het noorden bevinden en die hun eigen zonneschijn moeten aanbrengen. Je zou het okergeel in deze ruimtes met volle rode zand- en bruintinten kunnen combineren om zo een subliem kleurenpalet te creëren dat gedurende de dag prachtig verandert als er ander licht op reflecteert.

Een andere goede reden om oker in gangen te gebruiken, is dat het een kleur is die zeer verwarmend en uitnodigend aanvoelt en daarom vooral goed werkt in entrees en hallen. Okergeel is ook schitterend voor een accentmuur in slaapkamers en keukens.

Stimulerend in de keuken

Er wordt van okergeel gezegd dat het de eetlust stimuleert en het wordt daarom ook al snel met voedsel geassocieerd. Het is zodoende een perfect kleur voor in de keuken. Okerkleurige tegels voegen bijvoorbeeld een heerlijk warm gevoel toe aan een open witte keuken zonder de moderne esthetiek ervan op te offeren.

Okerkleurige muren met zichtbare bakstenen en terracotta tegelvloeren passen ook perfect in elke keuken of elders in huis. Het is dan ook een echte klassieke look. Okergeel is en blijft voor altijd een perfecte warme basis voor iedere modernere en eclectische kamer.