Inbouwspots bepalen de sfeer in huis

Inbouwspots bepalen de sfeer in huis

Wist je dat vooral verlichting verantwoordelijk is voor de sfeer in jouw huis? Je kan veel kanten op met licht, maar de basis zijn meestal inbouwspots.

Het mooiste zijn dimbare spots, hierdoor creëer je nog meer sfeer en gezelligheid in de verschillende ruimtes. Maar heb je goed licht nodig ‘s avonds, dan kan je ze - met behulp van een dimmer - ook fel laten branden.

Je kan deze inbouwspots natuurlijk ook gebruiken als accent verlichting. Met een wendbare spot kan je het accent op iets leggen, bijvoorbeeld op het nieuwe item uit jouw kunstcollectie. Zorg er dan wel voor, dat deze spot een eigen dimmer heeft.

Inbouwspots plaatsen, waar let je op?

Het beste is om eerst een lichtplan te maken. Met zo’n lichtplan zorg je in elke ruimte voor de juiste hoeveelheid verlichting. Maar hoe ga je te werk?

  • vraag jezelf af welke functie de diverse ruimtes in huis krijgen
  • zorg voor een plattegrond van de ruimte(s) die je wil verlichten
  • neem in deze plattegrond ook de meubels en ramen mee
  • bepaal allereerst waar de basisverlichting komt
  • bepaal vervolgens waar de accentverlichting komt

In het lichtplan bepaal je zowel de basisverlichting als de accent- en sfeerverlichting.

De accentverlichting zorgt ervoor dat de basisverlichting in balans is.

Pas als laatste is de sfeerverlichting belangrijk; vaak worden dat staande of hangende lampen.

Tips voor inbouwspots

Er zijn vaste inbouwspots, maar er zijn er ook die je alle kanten op kan richten. Op deze manier kan je er namelijk voor zorgen dat elke hoek in huis voorzien wordt van licht.

Denk ook aan de afwerking van de spots. Een witte afwerking valt wat meer weg in je witte plafond, maar bijvoorbeeld messing spots kunnen een echte eye-catcher zijn.

Zo kan je dus ook die mooie ingelijste foto helemaal uitlichten. Zorg dan wel dat je deze spot op een aparte dimmer hebt aangesloten dan de andere spots, zodat je door het licht minder - of helemaal niet - te dimmen extra accent daarop kan leggen!

Inbouwspots zorgen er voor dat een ruimte egaal verlicht kan worden. Je kan dus ook juist grote contrasten vermijden.

Met een dimmer kan je de spots eventueel dimmen om sfeer te creëren, maar heb je ‘groot’ licht nodig dan is dat ook mogelijk.

Het mooiste is om niet alle spots op dezelfde dimmer aan te sluiten. Speel met de inbouwspots en maak jouw ruimtes nog sfeervoller met licht.

Conclusie

We zijn allemaal enorm gesteld op een gezellige sfeer thuis. Die sfeer wordt vooral bepaald door aangenaam licht.

Er zijn echter momenten dat we veel licht in een kamer nodig hebben of juist zacht licht, afgewisseld met een enkele ‘spotlight’.

Zorg ervoor dat jouw huis een goed basis lichtplan heeft, met mooie inbouwspots en het liefst ook dimmers. Zo heb je altijd het juiste licht binnen handbereik!